Wysłany: Nie Lut 19, 2012 10:58 pm Gdańskie pomniki
Poszukuję wszelkich informacji i zdjęć na temat gdańskich i sopockich pomników. Szczególnie dotyczy to takich pomników jak:
- Pomnik poległych (Kriegerdenkmal) na Stogach
- Pomnik bohaterów (Heldendenkmal) w Parku Uphagena
- Pomnik wojenny (Kriegerdenkmal) w Sopocie
- Pomnik wojenny (Kriegerdenkmal) w Emaus
- Pomnik wojenny (Kriegerdenkmal) w Oliwie (w parku oliwskim)
- Pomnik obowiązkowej smyczy (Leinenzwangdenkmal) w Sopocie (w parku północnym)
- Pomnik wojenny (Kriegerdenkmal) w Sobieszewie
- Pomnik poległych żołnierzy austriackich na cmentarzu garnizonowym
- Pomnik marynarzy z Magdeburga na cmentarzu garnizonowym
- Pomnik policjantów WMG na cmentarzu garnizonowym
Wszelkie informacje (oczywiście poza tymi na forum), a szczególnie przedwojenne zdjęcia mile widziane.
Znam takich, którzy za całkowicie nielegalną renowację jednego z tych pomników, do dzisiaj mają przerąbane w pewnym urzędzie. Jeżeli potrzebne Ci są jakieś dane techniczne tego obiektu, służę. Gdzieś pewnie są też zdjęcia pomnika austriackiego z początku lat osiemdziesiątych.
W tamtych latach wędrowałem z pewnym dyplomatą po różnych takich zakamarkach miasta czego znacznie późniejszym efektem było kilka bardzo fajnych inicjatyw. Choćby cmentarz żołnierzy niemieckich na cmentarzu garnizonowym. Sopocki denkmal przerobiono na pomnik krasnoarmiejców. Szukać zdjęć?
Sopocki denkmal przerobiono na pomnik krasnoarmiejców. Szukać zdjęć?
Poproszę o wszelkie informacje. Trochę już zebrałem i podstrona o pomnikach prawie gotowa. Teraz tylko przetłumaczyć na angielski i wrzucić na serwer. O zdjęcia też bardzo proszę.
Na forum.danzig.de znajduje się przedruk
artykułu Waltera Hoffmanna, który ukazał się
w "Unser Danzig", 05. Februar 1965, Nr.03, Seite 13
pt: "Zoppots Denkmäler", może się przyda.
Dziękuję za informację, mam nawet w swoich zbiorach prywatne zdjęcie Schlageter-Gedankstein. Czy wiadomo, kiedy go odsłonięto (pewnie w 2 połowie lat 30.) i co się z nim stało po 1945 r.?
Już wiem, pomnik z pocztówki zamieszczonej kilka postów wyżej przez Puciora to pomnik księcia Fryderyka Karola - Prinz Friedrich Karl Denkmal. Nie wiem jeszcze kiedy go odsłonięto i jaka była jego historia. Może ktoś wygrzebie jakieś informacje.
Kilka informacji o osobie księcia Fryderyka Karola Pruskiego. Był oficerem - Rittmeister w 2 Regimencie Leibhusarów w Gdańsku-Wrzeszczu. W czasie I wojny światowej służył w 258 szwadronie obserwacyjnym artylerii latając na jednomiejscowym myśliwcu Albatros. Zestrzelony 21 marca 1917 r. zmarł od odniesionych ran 6 kwietnia 1917 r. Jak widać w czasie I wojny światowej Leibhusarzy zaczęli przesiadać się z koni na samoloty. Poniżej kilka zdjęć księcia i rysunek jego samolotu z namalowaną trupią główką Leibhusarów na kadłubie. Na jednej z pocztówek opisano go nawet: Unser erfolgreicher Flieger.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum