W połowie XIX w. stary trakt unowocześniono częściowo zmieniając jego przebieg.
Jadąc do Gdańska, za Przywidzem, w lesie, po lewej stronie jest spora skarpa wykopu drogi. Na jej szczycie stoi kamień z (jak sądzę) inskrypcją upamiętniającą jej oddanie do użytku. Na mapce oznaczyłem to miejsce literą A.
W miejscu oznaczonym literą B jest kamień już opisany na forum. http://forum.dawnygdansk.pl/viewtopic.php?t=5523
Czy był postawiony przy nowej szosie, czy stał już przy starym trakcie nie wiem
Zwyczajowa królewska wizytacja terenów podległych królowi pruskiemu przy okazji otwarcia linii kolejowej Bydgoszcz - Gdańsk. Z tej okazji wystawiono mu Denkmala.
Z tego co podają inne źródła kamień ten był stawiany podczas wizyty (polowaniu) Wilhelma IV i podczas,gdy udało mu się upolować rogacza.W historii Przywidza kamień opisany jest właśnie w odniesieniu do polowania i wizyty
Trwa przebudowa szosy. Kamień poświęcony Wilhelmowi jest zabezpieczony i nie jest zagrożony i przypuszczalnie zostanie lepiej wyeksponowany. O kamieniu wysokościowym w Pomlewie (800 stóp nad poziom morza) wykonawca nie wiedział, ale zainteresował się nim i jest szansa na jego uratowanie. https://forum.dawnygdansk.pl/viewtopic.php?t=5523
Niestety wykonane 172 lata temu przepusty będą rozebrane i wykonane na nowo. Jeśli ktoś chce je zobaczyć to powinien się pospieszyć. Przepust koło Trzepowa już jest nowy. Przepust za Jodłownem (A) wykonany pierwotnie z cegły i kamieni został wzmocniony i jego pierwotny wygląd można oglądnąć tylko od wylotu wody. Przepusty B i C miedzy Kolbudami i Jodłownem wykonano z kamieni.
Dziękuję za ciekawe informacje Krzysztof. Teraz po tej drodze to strach jechać - nie ja moje nerwy. Omijam przez Mierzeszyn. Ciekawe czy jakieś obiektu były z około 1940-1941. Wtedy Niemcy w wielu miejscach na (wg ich nazewnictwa) zachodniopruskich drogach przeprowadzali remonty. Zauważyłem to przeglądając dokumentację pod kątem berlinki. Plany były bardzo ambitne, ale w 1942 wszystko porzucono.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum