Zaciekawił mnie dom pod adresem Reitbahn 7 (Bogusławskiego) i jego opis w książce Fundacji Karrenwall. Swoje zakłady fotograficzne miało tam, w różnych okresach, kilku fotografów miedzy innymi tak sławnych jak Eduard Flottwell czy Rudolf Theodor Kuhn opisany w wyżej wymienionej książce.
Poniżej zdjęcia wykonane przez niektórych z tych fotografów oraz dom pod tym "dobrym adresem"
GM458.1.jpg Budynek w prawym dolnym rogu to właśnie Reitbahn 7
Plik ściągnięto 7410 raz(y) 95,13 KB
stocktorvorderreitbahnaus_150.jpg Czy pod tym adresem znajdowaa się również skład wina ?
A to nie było po prostu tak, że Flottwell urządził tam pierwsze atelier fotograficzne które później zostało przejęte (odkupione) przez Kuhna? żadnego "zbiegu okoliczności"w tym nie widzę.
No, dla mnie jest to jednak ciekawostka, iż w tym samym miejscu miało swoje atelier tylu fotografów (oprócz wyżej wymienionych jeszcze Herfart i Schumacher) i prawdopodobnie skład win Kto to był Joseph Kuhn ??
Zaciekawił mnie dom pod adresem Reitbahn 7 (Bogusławskiego)
Pisalem juz kiedys że w handlowej książce adresowej z 1903 roku można znaleźć firme Kuhna bo załkad prawdopodobnie nadal prowadziła wdowa po jego smierci na ulicy Reitbahn 7.
Pod tym samym adresem jest również wymieniony Joseph Kuhn jak widac na pocztowce. Najprawdopodobniej ktos z rodziny Rudolfa Theodora Kuhna.
Prowadził on z tego samego adresu sklep/hurtownię wina.
Dzięki dociekliwości wydawnictwa wymienionego na początku tego postu wiemy, iż portal z Reitbahn 7 znajduje się teraz pod adresem Świętojańska 70/71. Szkoda tylko, że tak mocno zaniedbany :(
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum