Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Klein Rammbaum 45
Autor Wiadomość
Bartek91 

Wysłany: Pią Cze 27, 2025 10:01 pm   Klein Rammbaum 45

Uszanowanie

Zakładam oddzielny wątek, gdyż informacje których szukam są fragmentarycznie rozproszone po kilku wątkach. Próbuję znaleźć zdjęcia ulicy Klein Rammbau (dzisiejsza Krosienka), marzeniem byłby adres 45 nim został obrócona w pył podczas nalotów pod koniec wojny.
W toku badań genealogicznych i kwerendzie adressbuch danzig namierzyłem adres pod którym mieszkali moi pradziadkowie przy Klein Rammbaum 45.
Ze wspomnień starszych sióstr mojego dziadka wynikało, że z okien miały widok na kanał raduni. Z opowieści młodszej siostry mojego dziadka, kiedy rozpoczęły się intensywne naloty prababcia wraz z dziećmi uciekła do rodziny na Kaszuby. Kiedy pojechała po kilku tygodniach zastała tylko ruiny i poznała wśród gruzów pozłacaną(?) ramę od łóżka. Niezwykle mnie interesuje jak niegdyś wyglądało te miejsce.
Przeszukiwałem tę skarbnicę wiedzy jakim jest właśnie to forum i w kilku wątkach znalazłem interesujące mnie informacje jak chociażby rzut planistyczny z wątku o więcierzach, ale nieszczęśliwie urywa się na numerze 39 (załączam grafikę).

Z góry dziękuję za pomoc!

Rammbaum4.jpg
Częściowy plan ulicy Rammbaum z ponumerowanymi budynkami
Plik ściągnięto 575 raz(y) 118,42 KB

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Sob Cze 28, 2025 5:10 pm   

Według moich informacji numeracja Kl. Rammbau (Krosienka) kończyła się na 10 i nigdy nie było tam numeru 45.
Być może chodzi o ulicę Rammbau (Krosna)?
Numer 45 znajdował się do 1945 r. mniej więcej tam, gdzie dziś jest przerwa między blokami przy ul. Krosna nr 29 i nr 30.

Rammbau 45.jpg
Plik ściągnięto 158 raz(y) 109,99 KB

Bartek91 

Wysłany: Sob Cze 28, 2025 7:50 pm   

Dziękuję Panie Pumeks za te cenne informacje. Zasugerowałem się wspomnieniami stąd też cieszę się na tę weryfikację.
Patrząc na ten plan mam wrażenie, że w podwórku 45 mogły się znajdować budynki gospodarcze skoro nie są ponumerowane.
W czwartek pospacerowałem w tamtych okolicach, a ostatnie zdjęcia, które Pan robił w innym temacie mają już praktycznie 20 lat :)

Krzysztof 

Wysłany: Sob Cze 28, 2025 8:58 pm   

Bartek91 napisał/a:
że w podwórku 45 mogły się znajdować budynki gospodarcze skoro nie są ponumerowane

Ten budynek od strony Kl. Rammbau (Krosienka) mógł być budynkiem mieszkalnym. To, że niema numeru wynika z tego, że cała działka (z obydwoma budynkami) miała adres Rammbau (Krosna) 45. Z okien tego budynku wychodzących na Kl. Rammbau widać było Kanał Raduni. Na sporo wcześniej zabudowa od strony Kanału wygląda na bylejaką.

c08.fr..jpg
Plik ściągnięto 140 raz(y) 116,46 KB

Bartek91 

Wysłany: Nie Cze 29, 2025 3:29 am   

Faktycznie może tak być. Biorąc pod uwagę, że mieszkało tam 8 rodzin (wedle zdjęcia) to ciekawe czy zabudowa była wysoka czy np maksymalnie dwa piętra.

Bardzo ogranicza mnie tutaj rozmiar wrzucanych zdjęć do 120kb :hmmmm:

adressbuch danzig.png
lista adresowa
Plik ściągnięto 117 raz(y) 107,58 KB

Odpowiedz do tematu