Wysłany: Pią Cze 27, 2025 10:01 pm Klein Rammbaum 45
Uszanowanie
Zakładam oddzielny wątek, gdyż informacje których szukam są fragmentarycznie rozproszone po kilku wątkach. Próbuję znaleźć zdjęcia ulicy Klein Rammbau (dzisiejsza Krosienka), marzeniem byłby adres 45 nim został obrócona w pył podczas nalotów pod koniec wojny.
W toku badań genealogicznych i kwerendzie adressbuch danzig namierzyłem adres pod którym mieszkali moi pradziadkowie przy Klein Rammbaum 45.
Ze wspomnień starszych sióstr mojego dziadka wynikało, że z okien miały widok na kanał raduni. Z opowieści młodszej siostry mojego dziadka, kiedy rozpoczęły się intensywne naloty prababcia wraz z dziećmi uciekła do rodziny na Kaszuby. Kiedy pojechała po kilku tygodniach zastała tylko ruiny i poznała wśród gruzów pozłacaną(?) ramę od łóżka. Niezwykle mnie interesuje jak niegdyś wyglądało te miejsce.
Przeszukiwałem tę skarbnicę wiedzy jakim jest właśnie to forum i w kilku wątkach znalazłem interesujące mnie informacje jak chociażby rzut planistyczny z wątku o więcierzach, ale nieszczęśliwie urywa się na numerze 39 (załączam grafikę).
Z góry dziękuję za pomoc!
Rammbaum4.jpg Częściowy plan ulicy Rammbaum z ponumerowanymi budynkami
Według moich informacji numeracja Kl. Rammbau (Krosienka) kończyła się na 10 i nigdy nie było tam numeru 45.
Być może chodzi o ulicę Rammbau (Krosna)?
Numer 45 znajdował się do 1945 r. mniej więcej tam, gdzie dziś jest przerwa między blokami przy ul. Krosna nr 29 i nr 30.
Dziękuję Panie Pumeks za te cenne informacje. Zasugerowałem się wspomnieniami stąd też cieszę się na tę weryfikację.
Patrząc na ten plan mam wrażenie, że w podwórku 45 mogły się znajdować budynki gospodarcze skoro nie są ponumerowane.
W czwartek pospacerowałem w tamtych okolicach, a ostatnie zdjęcia, które Pan robił w innym temacie mają już praktycznie 20 lat
że w podwórku 45 mogły się znajdować budynki gospodarcze skoro nie są ponumerowane
Ten budynek od strony Kl. Rammbau (Krosienka) mógł być budynkiem mieszkalnym. To, że niema numeru wynika z tego, że cała działka (z obydwoma budynkami) miała adres Rammbau (Krosna) 45. Z okien tego budynku wychodzących na Kl. Rammbau widać było Kanał Raduni. Na sporo wcześniej zabudowa od strony Kanału wygląda na bylejaką.
Faktycznie może tak być. Biorąc pod uwagę, że mieszkało tam 8 rodzin (wedle zdjęcia) to ciekawe czy zabudowa była wysoka czy np maksymalnie dwa piętra.
Bardzo ogranicza mnie tutaj rozmiar wrzucanych zdjęć do 120kb
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum