Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Niemieckie plany rozbudowy linii tramwajowych
Autor Wiadomość
NoGodsNoMasters 
Langgarten

Wysłany: Pią Lis 28, 2008 11:48 pm   Niemieckie plany rozbudowy linii tramwajowych

Witam,

to pewnie pytanie do tramwajarzy (czyt. miłośników tramwai). Czy znacie może niemieckie plany rozbudowy infrastruktury i linii tramwajowych w WMG, ale potwierdzone jakimiś źródłami ?
Czy były jakieś długofalowe plany rozwoju komunikacji tramwajowej?

Na marginesie może ktoś jest w stanie pomóc w związku z tematem:
http://forum.dawnygdansk.pl/viewtopic.php?t=4517

pozdr

Chris 

Wysłany: Nie Lis 30, 2008 7:41 pm   

Może niekoniecznie rozbudowy... były pomysły likwidacji linii tramwajowej na Orunie i zastąpienie jej trolejbusami. I to jeszcze zanim Gdańsk stał się znowu polskim miastem :wink:

NoGodsNoMasters 
Langgarten

Wysłany: Pon Gru 01, 2008 12:44 am   

Chris napisał/a:
były pomysły likwidacji linii tramwajowej na Orunie i zastąpienie jej trolejbusami. I to jeszcze zanim Gdańsk stał się znowu polskim miastem :wink:

Za to jak już się stał polski to wykorzystano niemieckie pomysły i skutecznie zrealizowano plany likwidacji nie których linii vide do Sopotu i właśnie na Orunie.:).

Chris czy te pomysły Niemców zostały gdzieś opisane, skąd masz tą informację?

grzechuu 
Gdańsk-Piecki

Wysłany: Pon Gru 01, 2008 3:05 am   

nie wiem czy to widziałeś - jakiś plan rozwoju to nie jest, ale widać na nim planowaną nową trasę przez dzisiejsze Suchanino:
http://www.mapy.blink.pl/...Danzig_1920.jpg

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Pon Gru 01, 2008 8:28 am   

NoGodsNoMasters napisał/a:
Za to jak już się stał polski to wykorzystano niemieckie pomysły i skutecznie zrealizowano plany likwidacji nie których linii vide do Sopotu i właśnie na Orunie.

No nie, poczytaj dokładnie, zanim napiszesz takie rzeczy. Linii tramwajowej do Sopotu nigdy przed 1945 r. nie było, powstała w listopadzie 1946 r., więc żaden Niemiec nie mógł planować jej likwidacji. :II

NoGodsNoMasters 
Langgarten

Wysłany: Pon Gru 01, 2008 9:21 am   

pumeks napisał/a:
Za to jak już się stał polski to wykorzystano niemieckie pomysły i skutecznie zrealizowano plany likwidacji nie których linii vide do Sopotu i właśnie na Orunie.

Linii tramwajowej do Sopotu nigdy przed 1945 r. nie było, powstała w listopadzie 1946 r.

Racja dzieki pumeks za sprostowanie.
Nota bene linia odbudowana wielkim kosztem istniała zaledwie 14 lat (1946-1960, pierwszy tramwaj wyruszył do Sopotu 10 listopada). Wyprała ją kolej, która w 1946 jeszcze "leżała" a ludzi do pracy trzeba było czymś wozić. Ciekawe ile czasu trwała podróż tramwajem nr 7 z Targu Węglowego do Sopotu? :)

Cytat:
nie wiem czy to widziałeś - jakiś plan rozwoju to nie jest, ale widać na nim planowaną nową trasę przez dzisiejsze Suchanino:

grzechuu tego planu nie widziałem wcześniej, bardzo ciekawy.
Zastawiałeś się nad tym projektem, czy chodzi na pewno o tramwaj, który z niemieckiego powinien być określony s-bahn a nie tajemniczo elektrische bahn? Dziwne, że linia została wytyczona praktycznie przez pola i nie wnosi żadnego korzystnego rozwiązania dla poprawy komunikacji miejskiej. No chyba, że:

1. To są naprawde odległe plany
2. Może to jakaś linia krajoznawcza miała być:)

Porównałem sobie mapę z 1940r. i na przestrzeni 20 lat ta część Gdańska nie wiele się rozbudowała. Trochę się powiększyła kolonia na Cygańskiej Górce ale chyba nie na tyle żeby tam tramwaj puszczać :) .

feyg 

Wysłany: Pon Gru 01, 2008 12:10 pm   

Zastawiałeś się nad tym projektem, czy chodzi na pewno o tramwaj, który z niemieckiego powinien być określony s-bahn a nie tajemniczo elektrische bahn?

Tramwaj nigdy nie był oznaczany jako skrótem s-bahn natomiast elektrsche bahn / elektrische strassenbahn to i owszem. Skrót s-bahn oznacza stadtbahn czyli elektryczną kolej posiadającą wydzielone torowisko .

grzechuu 
Gdańsk-Piecki

Wysłany: Pon Gru 01, 2008 1:11 pm   

Nie, na tramwajach się nie znam, bardziej na wymienionych terenach :)

Teren trasy jest raczej bez wzniesień, na odcinku "Królewska Dolina-Suchanino" jest pusta piaszczysta droga, dalej powstała dzisiejsza ul. Powstańców Warszawskich.

Nachodzą mnie jeszcze takie myśli:
- może planowano rozbudowę tych terenów i to taki dojazd do nich wybrano (domki Suchanina są przedwojenne)
- może ma to związek z projektowanym cmentarzem (też zaznaczony na planie, Hauptfriedhof), ostatecznie jednak jak widać powstało "Srebrzysko"
- no widok z tej "wybrzuszonej części Suchanina" rzeczywiście jest ładny

Krzysztof 

Wysłany: Pon Gru 01, 2008 2:44 pm   

A tu byłeś?
http://www.forum.dawnygda...3w+warszawskich

turecki 
Motorniczy
ech te....

Wysłany: Czw Gru 04, 2008 8:28 am   

W tematach likwidacji-nijak one się mają do określonego przedziału czasowego 1945-1955 .W tym okresie konieczna była odbudowa,przebudowa i jakakolwiek komunikacja .Na początku drogi zawalone gruzem,brak wozów,Gdańsk spalony,a siedziba władz wojewódzkich w Sopocie wymuszała trasę do tego miasta.To ,ze linia przegrała z koleją powtórzyło sytuację pierwszego gdańskiego tramwaju.[Tramwaje "wygryzły "kolej z nowego portu]Ciekawy okres,ale dużo różnych wątków.Zastukaj do kol Rev :%

Chris 

Wysłany: Czw Gru 04, 2008 11:51 pm   

Chris czy te pomysły Niemców zostały gdzieś opisane, skąd masz tą informację?

Gdzieś wyczytałem, niestety nie wiem gdzie :(

Potwierdzam także plany budowy tramwaju na Suchanino. Na 100% takowe istniały, niestety nie wiem dokładnie którędy. Bardzo możliwe, że drogą, o której więcej jest w innym temacie (link został zapodany kilka postów wyżej).

turecki napisał/a:
.Zastukaj do kol Rev

Również polecam ;)

NoGodsNoMasters 
Langgarten

Wysłany: Pon Gru 08, 2008 12:12 am   

turecki napisał/a:
W tematach likwidacji-nijak one się mają do określonego przedziału czasowego 1945-1955

A kto określił taki przedział czasowy? Może pomyliło ci się z innym postem bo w tym o tym mowy nie było :) .

Cytat:
To ,ze linia przegrała z koleją powtórzyło sytuację pierwszego gdańskiego tramwaju.[Tramwaje "wygryzły "kolej z nowego portu]

Nie za bardzo roZumiem twoją myśl

Cytat:
Zastukaj do kol Rev :%

ok, dzieki

Tomasz-nn 

Wysłany: Wto Gru 09, 2008 12:05 am   

Czy ktos z Was ma jakieś inf. o zaj. tramwajowych? Wrzeszcz, N.Port, Łąkowa, i jeszcze dawno opuszczonej zaj. w Oliwie przy ul. Grunwaldzkiej, róg Pomorskiej tuż przed wiaduktem kolejowym?

Pepo 
PDW

Wysłany: Wto Gru 09, 2008 8:24 am   

Tomasz-nn napisał/a:
Czy ktos z Was ma jakieś inf. o zaj. tramwajowych?

Ja mam jakieś :hihi: Zajezdnia tramwajowa przy dzisiejszej al. Wojska Polskiego (czy to już Stwosza..?) zbudowana została w 1934. Informację tę zaczernąłem z daty nad wejściem :hihi: do biura zajezdni :hihi: (ha! wreszcie "zabłysnąłem" w temacie tramwajowo-kolejowo-tajemniczym).

A na poważnie: gdzieś po internecie (a i zapewne na dyskach wielu Forumowiczów) pałęta się krótkie, a zwięzłe, opracowanie historii tramwajów w Gdańśku (plik .pdf). Ja tego nie mam. Może tam znajdziesz tropy do dalszych poszukiwań?

adpo6 
Myśle o Gdańsku

Wysłany: Wto Gru 09, 2008 8:02 pm   

http://marcinc.rail.pl/hist_tram.pdf to chyba o to Ci chodzi. :wink:

Odpowiedz do tematu