Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Remont wiezy Bazyliki Mariackiej
Autor Wiadomość
Dostojny Wieśniak 

Wysłany: Wto Lut 10, 2009 6:33 pm   

Maciekn45 napisał/a:
Skoro zaś nikt nie chce wypowiedzieć się na tematy merytoryczne, nie mam tak daleko do bazyliki, (widzę jej wschodnią stronę z okna) więc wciągnę swoje krótkie spodenki i podejdę tam dziś po pracy - "polukam" osobiście.

To bardzo dobry pomysł.
Nie mogę się oprzeć wrażeniu, że chcesz coś na kogoś znaleźć. A najlepiej by było, gdyby to jeszcze ktoś podał na tacy. Tylko my nie tacy. :wink:

Dostojny Wieśniak 

Wysłany: Czw Lut 12, 2009 2:13 am   

ruda napisał/a:
Informacji wszelkich udzielić może Konserwator Bazyliki i inspektor nadzoru.

Wpuszczasz Ruda człowieka w maliny. Przecież mówi, że z laikami to on nie chce. Coś ukrywasz? :wink:
To teraz naga prawda. – Na końcu ul. Kotwiczników pod numerem dwudziestym stoi, ostatnia po lewej stronie, niepozorna budowla. Tam na drugim piętrze można zadać wszystkie pytania nurtujące obywatela, zatroskanego tym co dzieje się z wieżą pod przykrywką z siatek. Żadna informacja jakiej szuka Maciek’n45, nie jest informacją zastrzeżoną. A żeby ułatwić życie, dodam jeszcze i to, że we wtorki od 8.00 do 15.00 osoby kompetentne winny być dostępne pod wskazanym adresem.
Ot i cała tajemnica skrzętnie skrywana przez nas. Równie blisko do niej, jak do żółtej tablicy. Zostało czekać na relację a może rewelacje?

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Nie Lut 15, 2009 10:53 pm   

Dostojny Wieśniak napisał/a:
Na końcu ul. Kotwiczników pod numerem dwudziestym stoi, ostatnia po lewej stronie, niepozorna budowla. Tam na drugim piętrze można zadać wszystkie pytania nurtujące obywatela, zatroskanego tym co dzieje się z wieżą pod przykrywką z siatek.
(...)
A żeby ułatwić życie, dodam jeszcze i to, że we wtorki od 8.00 do 15.00 osoby kompetentne winny być dostępne pod wskazanym adresem.

O, to się ostatnio coś zmieniło? bo jeszcze do lipca to było faktycznie we wtorki, ale tylko 9.30-14.30. Przy czym lepiej się nie rozpytywać na drugim piętrze, tylko na parterze.

ruda 
Mierzeja

Wysłany: Nie Lut 15, 2009 11:51 pm   

pumeks napisał/a:
O, to się ostatnio coś zmieniło?

Nie , nic się nie zmieniło! :hihi:

Dostojny Wieśniak 

Wysłany: Pon Lut 16, 2009 1:15 am   

pumeks napisał/a:
Przy czym lepiej się nie rozpytywać na drugim piętrze, tylko na parterze.

Drugie piętro w sensie przekierowania na konkretny parter. A zmiany w wieży mniejszej... Odwilż w żuławskich tematach. :D

Akaradus 
Specjalista

Wysłany: Wto Maj 21, 2013 8:44 pm   

Witam serdecznie. Nie chciałem zakładać nowego wątku. Pytanie całkiem serio, może ktoś coś wie: jak wyglądało niegdyś (przed wojną i wcześniej) wnętrze wieży bazyliki Mariackiej? Są na ten temat jakiekolwiek informacje układ schodów, podział na piętra etc)??

Zbych 
Wonneberger

Wysłany: Sro Maj 22, 2013 12:01 am   

Akaradus napisał/a:
Pytanie całkiem serio, może ktoś coś wie: jak wyglądało niegdyś (przed wojną i wcześniej) wnętrze wieży bazyliki Mariackiej? Są na ten temat jakiekolwiek informacje układ schodów, podział na piętra etc)??

Zobacz tutaj, albo tutaj.

Dostojny Wieśniak 

Wysłany: Sro Maj 22, 2013 12:14 am   

Nie spotkałem nigdzie zdjęć wnętrza wieży wykonywanych przed rokiem 1945. Mogę jedynie podejrzewać, że nie odbiegało ono specjalnie od innych wnętrz tego typu. Schody powinny biec przy ścianie, co kawałek podesty na szerokość całej wieży (jak mówisz piętra), konieczne ze względów technicznych. Wieża jest dostępna i bez większego problemu jedno wejście odpowie na wszystkie Twoje pytania. Patrz na ściany i szukaj gniazd belek stropowych.

A potem podziel się z nami swoimi obserwacjami.

Akaradus 
Specjalista

Wysłany: Wto Cze 25, 2013 6:27 pm   

Niestety niemieckojęzyczne źródła mi nic nie powiedzą, gdyż jest to dla mnie totalnie obcy język....

EwkaW 

Wysłany: Wto Cze 25, 2013 7:19 pm   

Akaradus napisał/a:
Niestety niemieckojęzyczne źródła mi nic nie powiedzą, gdyż jest to dla mnie totalnie obcy język....

Powiedzą, powiedzą... tylko trzeba je cierpliwie przekartkować, kilkanaście minut to zajmuje :hihi:
Oprócz tekstu, zapewne bardzo ciekawego i dla mnie z powodu nieznajomości języka też zupełnie niedostępnego, są również ilustracje. Nie tylko wieża, a dla mnie generalnie to rewelacja :==

Zbych 
Wonneberger

Wysłany: Wto Cze 25, 2013 7:37 pm   

EwkaW napisał/a:
... są również ilustracje.

Jak są obrazki, to łatwiej podeprzeć się słownikiem do zrozumienia tekstu.

Odpowiedz do tematu