Skoro zaś nikt nie chce wypowiedzieć się na tematy merytoryczne, nie mam tak daleko do bazyliki, (widzę jej wschodnią stronę z okna) więc wciągnę swoje krótkie spodenki i podejdę tam dziś po pracy - "polukam" osobiście.
To bardzo dobry pomysł.
Nie mogę się oprzeć wrażeniu, że chcesz coś na kogoś znaleźć. A najlepiej by było, gdyby to jeszcze ktoś podał na tacy. Tylko my nie tacy.
Informacji wszelkich udzielić może Konserwator Bazyliki i inspektor nadzoru.
Wpuszczasz Ruda człowieka w maliny. Przecież mówi, że z laikami to on nie chce. Coś ukrywasz?
To teraz naga prawda. – Na końcu ul. Kotwiczników pod numerem dwudziestym stoi, ostatnia po lewej stronie, niepozorna budowla. Tam na drugim piętrze można zadać wszystkie pytania nurtujące obywatela, zatroskanego tym co dzieje się z wieżą pod przykrywką z siatek. Żadna informacja jakiej szuka Maciek’n45, nie jest informacją zastrzeżoną. A żeby ułatwić życie, dodam jeszcze i to, że we wtorki od 8.00 do 15.00 osoby kompetentne winny być dostępne pod wskazanym adresem.
Ot i cała tajemnica skrzętnie skrywana przez nas. Równie blisko do niej, jak do żółtej tablicy. Zostało czekać na relację a może rewelacje?
Na końcu ul. Kotwiczników pod numerem dwudziestym stoi, ostatnia po lewej stronie, niepozorna budowla. Tam na drugim piętrze można zadać wszystkie pytania nurtujące obywatela, zatroskanego tym co dzieje się z wieżą pod przykrywką z siatek.
(...)
A żeby ułatwić życie, dodam jeszcze i to, że we wtorki od 8.00 do 15.00 osoby kompetentne winny być dostępne pod wskazanym adresem.
O, to się ostatnio coś zmieniło? bo jeszcze do lipca to było faktycznie we wtorki, ale tylko 9.30-14.30. Przy czym lepiej się nie rozpytywać na drugim piętrze, tylko na parterze.
Witam serdecznie. Nie chciałem zakładać nowego wątku. Pytanie całkiem serio, może ktoś coś wie: jak wyglądało niegdyś (przed wojną i wcześniej) wnętrze wieży bazyliki Mariackiej? Są na ten temat jakiekolwiek informacje układ schodów, podział na piętra etc)??
Pytanie całkiem serio, może ktoś coś wie: jak wyglądało niegdyś (przed wojną i wcześniej) wnętrze wieży bazyliki Mariackiej? Są na ten temat jakiekolwiek informacje układ schodów, podział na piętra etc)??
Nie spotkałem nigdzie zdjęć wnętrza wieży wykonywanych przed rokiem 1945. Mogę jedynie podejrzewać, że nie odbiegało ono specjalnie od innych wnętrz tego typu. Schody powinny biec przy ścianie, co kawałek podesty na szerokość całej wieży (jak mówisz piętra), konieczne ze względów technicznych. Wieża jest dostępna i bez większego problemu jedno wejście odpowie na wszystkie Twoje pytania. Patrz na ściany i szukaj gniazd belek stropowych.
Niestety niemieckojęzyczne źródła mi nic nie powiedzą, gdyż jest to dla mnie totalnie obcy język....
Powiedzą, powiedzą... tylko trzeba je cierpliwie przekartkować, kilkanaście minut to zajmuje
Oprócz tekstu, zapewne bardzo ciekawego i dla mnie z powodu nieznajomości języka też zupełnie niedostępnego, są również ilustracje. Nie tylko wieża, a dla mnie generalnie to rewelacja
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum