Wysłany: Czw Lip 09, 2009 2:59 pm Architektura z okresu PRL
Podczas ostatniego Openera zauważyłem, że Gdynia, poza cennymi obiektami modernistycznymi z okresu międzywojennego, posiada też świetne przykłady architektury powstałej po 1945 roku. Pomijając opisywany już w prasie dworzec PKP, szczególnie spodobała mi się YMCA na ul. Żeromskiego, budynek na Pułaskiego (róg Świętojańskiej?) i Dom Rzemiosła. Czy ktoś może zna jakieś opracowanie gdzie można by dowiedzieć się czegoś na temat tych budynków? Interesowałyby mnie nazwiska autorów, szczególnie budynku YMCA i tego na Pułaskiego.
1.jpg Budynek YMCA w Gdyni
Plik ściągnięto 17734 raz(y) 69,94 KB
_________________ "Czyny niezaistniałe wywołują często katastrofalny brak następstw"
Ostatnio zmieniony przez Dostojny Wieśniak Czw Lip 16, 2009 1:15 am, w całości zmieniany 1 raz
Podczas ostatniego Openera zauważyłem, że Gdynia, poza cennymi obiektami modernistycznymi z okresu międzywojennego, posiada też świetne przykłady architektury powstałej po 1945 roku
Jeśli podoba Ci sie budownictwo z okresu socrealizmu polecam : akademik WSZM tzw. Spadzisty (przy bulwarze) kawiarnie na Kamiennej Górze (aktualnie nazywa sie Rodizjo ).
Podczas ostatniego Openera zauważyłem, że Gdynia, poza cennymi obiektami modernistycznymi z okresu międzywojennego, posiada też świetne przykłady architektury powstałej po 1945 roku
Jeśli podoba Ci sie budownictwo z okresu socrealizmu polecam : akademik WSZM tzw. Spadzisty (przy bulwarze) kawiarnie na Kamiennej Górze (aktualnie nazywa sie Rodizjo ).
Dzięki. Chyba wiem o której kawiarni piszesz, z tym, że to raczej nie jest socrealizm ale późny modernizm. Czasem niesłusznie utożsamia się wszystko co powstało w czasach PRL z socrealizmem, ponieważ doktryna socrealistyczna obowiązywała w latach 1949-1954 i zasadniczo później do niej już nie wracano (aczkolwiek wcześniej w międzywojniu w całej Europie powstawały budynki podobne do socrealistycznych). Architekturę socrealistyczną cechuje symetria, monumentalizm i zastosowanie wielu elementów zdobniczych (kolumnady, attyki, balustrady, obramienia okien, gzymsy) i lokowanie jej często w pobliżu dużych arterii.
W Gdyni socrealistyczne są takie obiekty jak dworzec kolejowy (we wnętrzach jest świetne zdobnictwo - szczególnie w Rossmanie), osiedle w Al. Piłsudskiego, osiedle na Redłowie i pewnie coś jeszcze czego nie odnalazłem
_________________ "Czyny niezaistniałe wywołują często katastrofalny brak następstw"
Jeśli podoba Ci sie budownictwo z okresu socrealizmu polecam : akademik WSZM tzw. Spadzisty (przy bulwarze) kawiarnie na Kamiennej Górze (aktualnie nazywa się Rodizjo ).
Co wspólnego ma Studencki Dom Marynarza nr 2 z socrealizmem?
Co wspólnego ma Studencki Dom Marynarza nr 2 z socrealizmem?
Dzieki Feyg jak zwykle masz racje oczywiscie że nie jest spadzisty zbudowany w stylu socrealizmu mi chodzilo o czas socjalizmu w PRL-u wybaczyc prosze niedouczonemu groszkowi za nieprecyzyjne wyrażenie i jeszcze raz dzieki za zwrocenie uwagi
Informacje na temat projektantów budynku YMCA w Gdyni znajdziesz w książce "Gdańsk. Rozwój urbanistyczny i architektoniczny oraz powstanie zespołu Gdańsk-Sopot-Gdynia" z 1959 r. (autorzy: Profesor Jerzy Stankiewicz oraz Bohdan Szermer). Byli to: Stanisław Zbigniew Koziński i Bogusław Damięcki. Co do rzekomego gmachu WKU - to nie ten budynek, publikowane przez Ciebie zdjęcia przedstawiają inny, położony na rogu ulic Żeromskiego i Pułaskiego (adres bodajże Pułaskiego 5).
P.S. A do Domu Rzemiosła to informacje o projektancie są na stronie Cechu Rzemiosł
Informacje na temat projektantów budynku YMCA w Gdyni znajdziesz w książce "Gdańsk. Rozwój urbanistyczny i architektoniczny oraz powstanie zespołu Gdańsk-Sopot-Gdynia" z 1959 r. (autorzy: Profesor Jerzy Stankiewicz oraz Bohdan Szermer). Byli to: Stanisław Zbigniew Koziński i Bogusław Damięcki. Co do rzekomego gmachu WKU - to nie ten budynek, publikowane przez Ciebie zdjęcia przedstawiają inny, położony na rogu ulic Żeromskiego i Pułaskiego (adres bodajże Pułaskiego 5).
P.S. A do Domu Rzemiosła to informacje o projektancie są na stronie Cechu Rzemiosł
Bardzo dziękuję za te dane. Nie mam żadnego rozeznania w literaturze dotyczącej powojennej architektury Trójmiasta, dlatego te informacje bardzo mi się przydadzą.
Następny przykład
Dom Turysty w Sopocie
Coś tu nie pasuje z tymi zdjęciami...
Ostatnio zmieniony przez Dostojny Wieśniak Czw Lip 16, 2009 1:17 am, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum