Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Architektura z okresu PRL
Autor Wiadomość
luka 
urbs Gyddanyzc

Wysłany: Czw Lip 09, 2009 2:59 pm   Architektura z okresu PRL

Podczas ostatniego Openera zauważyłem, że Gdynia, poza cennymi obiektami modernistycznymi z okresu międzywojennego, posiada też świetne przykłady architektury powstałej po 1945 roku. Pomijając opisywany już w prasie dworzec PKP, szczególnie spodobała mi się YMCA na ul. Żeromskiego, budynek na Pułaskiego (róg Świętojańskiej?) i Dom Rzemiosła. Czy ktoś może zna jakieś opracowanie gdzie można by dowiedzieć się czegoś na temat tych budynków? Interesowałyby mnie nazwiska autorów, szczególnie budynku YMCA i tego na Pułaskiego.

1.jpg
Budynek YMCA w Gdyni
Plik ściągnięto 17732 raz(y) 69,94 KB

Ostatnio zmieniony przez Dostojny Wieśniak Czw Lip 16, 2009 1:15 am, w całości zmieniany 1 raz  

luka 
urbs Gyddanyzc

Wysłany: Czw Lip 09, 2009 3:00 pm   

I jeszcze.

2.jpg
Plik ściągnięto 17731 raz(y) 57,66 KB

Ostatnio zmieniony przez Dostojny Wieśniak Czw Lip 16, 2009 1:15 am, w całości zmieniany 1 raz  

groszek 

Wysłany: Pią Lip 10, 2009 12:18 am   

luka napisał/a:
Podczas ostatniego Openera zauważyłem, że Gdynia, poza cennymi obiektami modernistycznymi z okresu międzywojennego, posiada też świetne przykłady architektury powstałej po 1945 roku
Jeśli podoba Ci sie budownictwo z okresu socrealizmu polecam : akademik WSZM tzw. Spadzisty (przy bulwarze) kawiarnie na Kamiennej Górze (aktualnie nazywa sie Rodizjo ).

luka 
urbs Gyddanyzc

Wysłany: Pią Lip 10, 2009 9:15 am   

groszek napisał/a:
luka napisał/a:
Podczas ostatniego Openera zauważyłem, że Gdynia, poza cennymi obiektami modernistycznymi z okresu międzywojennego, posiada też świetne przykłady architektury powstałej po 1945 roku
Jeśli podoba Ci sie budownictwo z okresu socrealizmu polecam : akademik WSZM tzw. Spadzisty (przy bulwarze) kawiarnie na Kamiennej Górze (aktualnie nazywa sie Rodizjo ).

Dzięki. Chyba wiem o której kawiarni piszesz, z tym, że to raczej nie jest socrealizm ale późny modernizm. Czasem niesłusznie utożsamia się wszystko co powstało w czasach PRL z socrealizmem, ponieważ doktryna socrealistyczna obowiązywała w latach 1949-1954 i zasadniczo później do niej już nie wracano (aczkolwiek wcześniej w międzywojniu w całej Europie powstawały budynki podobne do socrealistycznych). Architekturę socrealistyczną cechuje symetria, monumentalizm i zastosowanie wielu elementów zdobniczych (kolumnady, attyki, balustrady, obramienia okien, gzymsy) i lokowanie jej często w pobliżu dużych arterii.
W Gdyni socrealistyczne są takie obiekty jak dworzec kolejowy (we wnętrzach jest świetne zdobnictwo - szczególnie w Rossmanie), osiedle w Al. Piłsudskiego, osiedle na Redłowie i pewnie coś jeszcze czego nie odnalazłem :)

feyg 

Wysłany: Pią Lip 10, 2009 9:19 am   

groszek napisał/a:
Jeśli podoba Ci sie budownictwo z okresu socrealizmu polecam : akademik WSZM tzw. Spadzisty (przy bulwarze) kawiarnie na Kamiennej Górze (aktualnie nazywa się Rodizjo ).

Co wspólnego ma Studencki Dom Marynarza nr 2 z socrealizmem? 8O

źródło zdjęcia

Akademik.jpg
Plik ściągnięto 17666 raz(y) 72,25 KB

luka 
urbs Gyddanyzc

Wysłany: Pią Lip 10, 2009 11:51 pm   

Jeszcze raz budynek z ul. Pułaskiego w Gdyni.

Gdynia_0000284a.jpg
Plik ściągnięto 17617 raz(y) 65,55 KB

luka 
urbs Gyddanyzc

Wysłany: Pią Lip 10, 2009 11:54 pm   

i inna część:

Gdynia_0000287a.jpg
Plik ściągnięto 17615 raz(y) 67,99 KB

groszek 

Wysłany: Nie Lip 12, 2009 10:52 pm   

feyg napisał/a:
Co wspólnego ma Studencki Dom Marynarza nr 2 z socrealizmem?
Dzieki Feyg :oops: jak zwykle masz racje :oops: oczywiscie że nie jest spadzisty zbudowany w stylu socrealizmu mi chodzilo o czas socjalizmu w PRL-u wybaczyc prosze niedouczonemu groszkowi za nieprecyzyjne wyrażenie i jeszcze raz dzieki za zwrocenie uwagi :roll:

feyg 

Wysłany: Wto Lip 14, 2009 9:17 pm   

Informacje na temat projektantów budynku YMCA w Gdyni znajdziesz w książce "Gdańsk. Rozwój urbanistyczny i architektoniczny oraz powstanie zespołu Gdańsk-Sopot-Gdynia" z 1959 r. (autorzy: Profesor Jerzy Stankiewicz oraz Bohdan Szermer). Byli to: Stanisław Zbigniew Koziński i Bogusław Damięcki. Co do rzekomego gmachu WKU - to nie ten budynek, publikowane przez Ciebie zdjęcia przedstawiają inny, położony na rogu ulic Żeromskiego i Pułaskiego (adres bodajże Pułaskiego 5).

P.S. A do Domu Rzemiosła to informacje o projektancie są na stronie Cechu Rzemiosł

luka 
urbs Gyddanyzc

Wysłany: Sro Lip 15, 2009 8:34 pm   

feyg napisał/a:
Informacje na temat projektantów budynku YMCA w Gdyni znajdziesz w książce "Gdańsk. Rozwój urbanistyczny i architektoniczny oraz powstanie zespołu Gdańsk-Sopot-Gdynia" z 1959 r. (autorzy: Profesor Jerzy Stankiewicz oraz Bohdan Szermer). Byli to: Stanisław Zbigniew Koziński i Bogusław Damięcki. Co do rzekomego gmachu WKU - to nie ten budynek, publikowane przez Ciebie zdjęcia przedstawiają inny, położony na rogu ulic Żeromskiego i Pułaskiego (adres bodajże Pułaskiego 5).

P.S. A do Domu Rzemiosła to informacje o projektancie są na stronie Cechu Rzemiosł

Bardzo dziękuję za te dane. Nie mam żadnego rozeznania w literaturze dotyczącej powojennej architektury Trójmiasta, dlatego te informacje bardzo mi się przydadzą.

Następny przykład
Dom Turysty w Sopocie

Coś tu nie pasuje z tymi zdjęciami...
Ostatnio zmieniony przez Dostojny Wieśniak Czw Lip 16, 2009 1:17 am, w całości zmieniany 1 raz  

Chris 

Wysłany: Sro Lip 15, 2009 9:52 pm   

^^ To jest Miramar przy Niepodległości??

luka 
urbs Gyddanyzc

Wysłany: Sro Lip 15, 2009 11:13 pm   

Chris napisał/a:
Nie sądzę http://www.wypoczynek.pl/...l?id_biura=1624 , chyba że gruntowanie go przebudowano.

feyg 

Wysłany: Sro Lip 15, 2009 11:46 pm   

luka napisał/a:
Chris napisał/a:
Nie sądzę http://www.wypoczynek.pl/...l?id_biura=1624 , chyba że gruntowanie go przebudowano.

Nie przebudowano tylko zbudowano obok nowy, stary "Miramar" straszy do dziś.

Miramar.jpg
Plik ściągnięto 17397 raz(y) 70,67 KB

Krzysztof 

Wysłany: Czw Lip 16, 2009 8:48 am   

luka napisał/a:
Dom Turysty w Sopocie

Pierwsze zdjęcie, chyba, trzeba odwrócić :brake:

3724522210_f8e57955b2_o[1].jpg
Plik ściągnięto 17373 raz(y) 79,89 KB

Chris 

Wysłany: Czw Lip 16, 2009 10:08 pm   

Cytat:
Nie przebudowano tylko zbudowano obok nowy, stary "Miramar" straszy do dziś.

Moment... bo się pogubiłem. To ten budynek stoi dzisiaj czy nie? Tam jest wszystko tak pozarastane, że ledwo widać sam Miramar.

Odpowiedz do tematu