Wysłany: Sro Paź 14, 2009 9:46 am Stacja benzynowa przy Grand Hotelu
Mam prośbę o odszyfrowanie napisu niemieckiego z tablicy, która znajdowała się na stacji benzynowej w okolicy Grand Hotelu, rozebranej w ostatnich latach. Tablica znajdowała się od zewnątrz, na ścianie od strony morza, pod samum dachem.
Może ktoś wie jakie było pierwotne przeznaczenie tego budynku? Mam nadzieje ze tablica ułatwi ustalenie tego. Jako ciekawostkę mogę dodać ze na sąsiednim rogu tego samego skwerku stał podobny budynek. Chodzi o narożnik Powstańców Warszawy - uliczka prowadząca do byłej cukierni Delicje. Widziałem nawet fragment tego budynku na przedwojennej fotografii będącej w zbiorach pewnego poważnego sopockiego kolekcjonera Oba budynki zaznaczone są na mapie Sopotu z ok. 1934 roku.
Zajrzałem do tego wątku po przerwie i stwierdziłem, że albo zdjęcie się uczytelniło, albo mi się wzrok wyostrzył
Cały napis brzmi:
SIEGERSDORFER BAUKERAMIK
VON
DANZIGER
BAUBEDARFS-GESELLSCHAFT
BIRNER & CO. DANZIG
przekład:
SIEGERSDORFSKA CERAMIKA BUDOWLANA
Z GDAŃSKIEJ SPÓŁKI MATERIAŁÓW BUDOWLANYCH
BIRNER & CO. GDAŃSK
Z wpisu na forum w Gliwicach (!) dowiedziałem się, że prawdopodobnie chodzi o ceramikę wytwarzaną w miejscowości Siegersdorf na Dolnym Śląsku, która obecnie nazywa się Zebrzydowa i leży niedaleko Bolesławca. W tamtym rejonie przed wojną był bardzo rozwinięty przemysł ceramiczny produkujący nie tylko garnki z kamionki (ponoć znane do dziś jako buncloki, od niemieckiego Bunzlau=Bolesławiec), ale również materiały budowlane, jak cegły, rury kamionkowe, kafle itp.
Wyglądałoby na to że Birner & Co. byli stałym odbiorcą i dystrybutorem tej ceramiki, skoro producent umieszczał ich nazwę na gotowym wyrobie - na wspomnianym forum gliwickim znalazłem zdjęcie podobnego kafla
z napisem rozszyfrowanym jako SIEGERSDORFER BAUKERAMIK, CURT VOSS, GLEIWITZ.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum