Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
ul. Grodzieńska - pytanie
Autor Wiadomość
jacek-gdansk 
GDAŃSZCZANIN

Wysłany: Nie Sie 28, 2005 11:24 pm   

Wczoraj odwiedzili mnie przyjaciele, uzyskałem kilka odpowiedzi.

Np. w domu pod obecnym nr 14 mieściło się przedszkole do 1945 roku. Osiedle w czasie wojny faktycznie zajmowali oficerowie wermachtu i innych służb mundurowych. W domku który oni zajmują mieszkał tzw. cieć czyli admininstrator osiedla. W 1945 roku go nie było gdyż walczył gdzieś na froncie. Była za to jego żona razem z 7 dzieci. Niemal pół roku mieszkała tam razem z rodziną mych przyjaciół. To co usłyszałem to horror, dzieci te umierały z głodu i połowa z nich zmarła faktycznie, pochowano je pod płotem posesji ( bez nagrobku ).
Bolesny jest fakt, że nikt się nie przejmował ich losem, w końcu to byli "Niemcy", nikt poza babcią mego przyjaciela nie dawał im jedzenia, ona zaś nie była w stanie dać im czegoś więcej bo sama nie miała. Do tego bała się o posądzenie o kolaborację z "faszystami". Za to była tylko jedna kara - śmierć. Dziś może nam się to nie mieścić w głowie ale takie były wtedy czasy.
Zresztą w 1945 roku innych niemieckojęzycznych mieszkańców tego osiedla czekały gorsze chwile, wyrzucano ich na bruk i nikt się nimi nie przejmował. Wielu z nich zmarło z głodu, niektórych zastrzelono i nawet nie są oznakowane miejsca ich pochówku.
Swą drogą zadałem więcej pytań i czekam na odpowiedź, podzielę się nimi z Wami.

Ostatnio zmieniony przez jacek-gdansk Pon Sie 29, 2005 5:04 pm, w całości zmieniany 5 razy  

seestrasse 
Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Nie Sie 28, 2005 11:43 pm   

świetnie, ja czekam z niecierpliwością :D

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Nie Sie 28, 2005 11:47 pm   

Smutna opowieść jak wiele z tego okresu. Czekam na dalsze relacje.

jacek-gdansk 
GDAŃSZCZANIN

Wysłany: Pon Sie 29, 2005 12:02 am   

Smutna to historia faktycznie.Cieszę się jednak, że was zainteresowała. Właśnie usiłuję umówić się z mamą kolegi aby wysłuchać jej wspomnień.

plgrwil 005.jpg
Budynek dawnego przedszkola.
Plik ściągnięto 16740 raz(y) 65,34 KB

Rysiek 
Pietzkendorfer

Wysłany: Czw Wrz 08, 2005 1:20 am   

I co z tą opowieścią???
Dziś przebiegałem / :D / tamtendy w formie rannego joggingu i znów się zachwyciłem tą ulicą , ahh....

jacek-gdansk 
GDAŃSZCZANIN

Wysłany: Pią Wrz 09, 2005 11:26 pm   

Mama kolegi wyjechała i ma wrócić pod koniec przyszłego tygodnia. Powiem tylko, że na wstępnej rozmowie zadeklarowała chętne podzielenie się swymi wspomnieniami z tego okresu. Ja też już się nie mogę doczekać jej opowieści.

archicar 

Wysłany: Czw Sty 14, 2010 6:41 pm   

Wróciła już ta Mama..?

Mieszkam obok i bardzo interesuję się tą okolicą.

Gdzieś widziałem że to Albert Forster Siedlung.

Agnes7 

Wysłany: Czw Lut 18, 2010 2:54 pm   

archicar napisał/a:
Wróciła już ta Mama..?

Mieszkam obok i bardzo interesuję się tą okolicą.

Gdzieś widziałem że to Albert Forster Siedlung.

Ja także jestem bardzo zainteresowana historią tej okolicy byłabym bardzo wdzięczna za informacje :)

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Sob Lut 20, 2010 9:45 pm   

Chyba jeszcze nikt nie wklejał tego zdjęcia.

Dzieci.jpg
Dzieci bawiące się przy kolonii domków robotniczych, ok. 1935.
"Był sobie Gdańsk, część 2"
Plik ściągnięto 16147 raz(y) 78,02 KB

Agnes7 

Wysłany: Nie Lut 21, 2010 11:53 am   

Czy ktoś zna dokładną lokalizację miejsca na zdjęciu?

Krzysztof 

Wysłany: Nie Lut 21, 2010 2:27 pm   

pumeks napisał/a:
Dzieci.jpg
Dzieci bawiące się przy kolonii domków robotniczych, ok. 1935.
"Był sobie Gdańsk, część 2"

To może być ten kierunek. Na dalszym planie to wzniesienie, to może być górka pomiędzy ulicami Sobieskiego i Smoluchowskiego.

Grodzieńska.jpg
Plik ściągnięto 16106 raz(y) 78,71 KB

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Nie Lut 21, 2010 4:36 pm   

Prawdę mówiąc, sądziłem, że odwrotnie - tzn. że dzieci są na Grodzieńskiej, a w tle jest Wileńska - ale kierunek padającego cienia świadczy chyba, że Krzysztof ma rację.

Zwracam jeszcze uwagę na powyższe zdjęcie pokazujące to osiedle w szerszej perspektywie, zamieszczone na stronie Bartosza B.

uKrawczyka 

Wysłany: Pią Mar 11, 2016 5:09 pm   

Osiedle to zbudowano dla " zwykłych ludzi " ale nie robotników, tylko kadry kierowniczej, nie jakiejś wysokiej, ale takich zwykłych kierowników, coś jakby dla średniej klasy. Budowa była bliźniacza dla nieco skromniejszych domów jakie wybudowano na Suchaninie i to już były domy dla prawdziwych robotników, domek na dwie rodziny. Tak wtedy określano obie budowy, dla robotników i dla kierowników.

Domy z obu miejsc wyglądały ładnie, ale nie były obszerne, podobnie jak i należące do nich ogródki. Wbrew obecnej propagandzie ówczesne władze dbały o zwykłych ludzi co widać po w/w osiedlach, samochodach dla ludu - Volks Vagen czy choćby po wysiłkach wkładanych w ewakuację ludności cywilnej...

Przed natarciem na Gdańsk a zwłaszcza po nim, głód był okropny, ludzie jedli wszystko, widać było dzieci z ogromnymi nogami co było efektem braku jedzenia, śmierć z głodu była powszechna, wiele osób popełniło samobójstwo. Niektóre Niemki żyły z Polakami by przetrwać.

Wojna to nie tylko piękne Tygrysy i wielkie batalie, ale i bezmiar cierpień. Warto o tym pamiętać.

Odpowiedz do tematu