Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Numeracja domów / Przedszkole przy Weidengasse
Autor Wiadomość
kleeshch 

Wysłany: Sob Kwi 07, 2007 11:26 pm   Numeracja domów / Przedszkole przy Weidengasse

Witam!

Z książki adresowej z 1942 roku (http://www.ptg.gda.pl/ind...owa-gdansk-1942) wynika, że na Weidengasse 53 znajdowało się przedszkole. Było ono tam napewno znacznie wcześniej, bo już w 1920 roku (http://www.mapy.blink.pl/...Danzig_1920.jpg). Obecnie numeracja Łąkowej w tym rejonie kończy się na 52 (budynek skrajny, który ma być rozebrany). Następny fizyczny obiekt z tabliczką numerową to Łąkowa 61, dzisiejsza Szkoła Podstawowa nr 4, dawniej Madchen Volksschule (Szkoła dla dziewcząt).

Czy ktoś wie jaki numer miał budynek na załączonym zdjęciu? Zburzony był pod koniec lat 80 bądź na początku lat 90. Czy to on był przedszkolem? Czy ktoś wie co stało się z resztą budynków tego ciągu? No i czy ktoś ma jakieś zdjęcia, wspomnienia, uwagi?

Pozdrawiam!
Adam Kliszcz

120238.jpg
Dom po prawej w głębi (z oknami i okrągłym kominem) to Łąkowa 52. Jaki numer miał ten z lewej?
Plik ściągnięto 20153 raz(y) 67,22 KB

Hochstriess 
von Hochstriess

Wysłany: Nie Kwi 08, 2007 11:30 am   

A ja sie bardzo ciesze, ze jest ktos z Dolnego Miasta:-) Moze teraz uda nam sie wygrzebac wiecej historii, pieknych miejsc i bardziej "uczłowieczyc" ten wspanialy a zaniedbany, okryty złą chwałą kawałek naszego Miasta.

a temu, kto zdecydował o budowie tego wieżowca, wybiłabym górne jedynki :

resize DM2.JPG
Plik ściągnięto 20099 raz(y) 41,77 KB

resize opływ.JPG
Plik ściągnięto 20099 raz(y) 22,58 KB

Ostatnio zmieniony przez Hochstriess Nie Kwi 08, 2007 4:34 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Hochstriess 
von Hochstriess

Wysłany: Nie Kwi 08, 2007 4:30 pm   

I jeszcze jedno (nauczyłam sie w końcu zmniejszac zdjecia):

resize DM.JPG
Plik ściągnięto 20100 raz(y) 46,91 KB

kleeshch 

Wysłany: Nie Kwi 08, 2007 8:29 pm   

Jeszcze miałem o jedną sprawę a propos numeracji zahaczyć: mniemam, że numeracja sprzed oraz z czasów wojny jest identyczna jak dzisiejsza na Łąkowej? Czy mam rację?

Pozdrawiam świątecznie!
Adam

Hochstriess 
von Hochstriess

Wysłany: Nie Kwi 08, 2007 8:51 pm   

Nie wiem czy wszystkie, ale sporo sie zgadza. Chyba mozna wysnuc ostrozny wniosek, ze jednak tak ;-)

katto 

Wysłany: Sro Sty 23, 2008 11:18 pm   

Budynek o ktory pytasz został zburzony podczas budowy nowej trasy ,czyli koniec lat 80-tych poczatek lat 90-tych, jeśli dobrze pamietam ,na rogu na dole ,na zdjeciu z lewej strony budynku była drogeria ,natomiast jeśli chodzi o przedszkole ,znajdowało sie w głebi pomiedzy tymi budynkami ,z opowiadania mojej mamy wynika ze miesciło sie w jakims niskim "baraku" do którego kuzyn jeszcze w 1964 roku był prowadzany przez jej siostre .

wk 

Wysłany: Sro Mar 04, 2009 2:31 am   

Tak, drogeria była na rogu. A na przeciwko drogeri była zielona budka z warzywami, ale tylko przez kilka lat. Pamiętam, że przedszkole było w blaszance (wejście od ulicy ułańskiej).

ruda 
Mierzeja

Wysłany: Sro Mar 04, 2009 9:25 am   

Numeracja domów, ale w calym miescie.

Gdańscy urzędnicy montują nowe tablice z numerami domów. Mieszkańcom nie podoba się ten pomysł

Cytat:
[...] Nie możemy nikomu narzucić tej zmiany, ale staramy się wszystkich przekonywać.
- Założenie jest takie, aby tabliczki były przede wszystkim schludne, rozpoznawalne i jednolite w całym mieście - mówi Andrzej Lemański, kierownik działu inwestycji ZDiZ. - To oczywiste, że nie wszystkim może podobać się taki wzór. Został jednak oficjalnie zaakceptowany.

Tablice, zrobione z aluminium, pokryte folią i lakierem, są koloru kremowego. Numer domu jest w kolorze czarnym. Pod liczbą znajduje się pasek z nazwą i kolorem danej dzielnicy.

I tak pasek brązowy będzie umieszczony m.in. w dzielnicach - Orunia,Siedlce, Śródmieście, kolor czerwony jest zarezerwowany dla - Zaspy, Wrzeszcza i Brętowa. Barwa zielona jest umieszczonana tablicach w Oliwie, na Przymorzu i Żabiance, granatowy znajdzie się - na Chełmie, Matarni, i Suchaninie, a kolor jasnoniebieski będzie widniał na budynkach w Pasie Nadmorskim, m.in. - w Brzeźnie, Jelitkowie, Letnicy, Stogach i Wyspie Sobieszewskiej.

villaoliva 
Olivaer

Wysłany: Sro Mar 04, 2009 11:59 am   

Temat już wałkowany jakiś czas :arrow: SIM

www.staraoliwa.pl

ruda 
Mierzeja

Wysłany: Sro Mar 04, 2009 3:18 pm   

A teraz aktualny czyli wynik wałkowania. :hihi:

dziunia559 

Wysłany: Nie Lis 20, 2011 7:03 pm   

kleeshch napisał/a:
Czy ktoś wie jaki numer miał budynek na załączonym zdjęciu?
Może zainteresowany już zrezygnował,ale dopiero teraz natknęłam się na to zdjęcie (nowa na forum).Ten budynek był przy Łąkowej 54. Mieszkałam w nim przez pierwsze lata swojego życia na 1 piętrze, a dziadkowie na 3.
Cieszę się bardzo,że znalazłam to zdjęcie(pierwszy post).

dandola 

Wysłany: Nie Lis 20, 2011 7:09 pm   

Najpierw wypadałoby się przywitać (vide: Wątek przywitalny) i potem określić w jakich latach tam mieszkałaś.

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Nie Lis 20, 2011 9:10 pm   

Dandola, szkoda, że zanim zacząłeś koleżankę strofować i pouczać, nie sprawdziłeś wątku powitalnego. Przywitała się PRZED Twoim postem.
dziunia559, nie zrażaj sie :)

dziunia559 

Wysłany: Pon Lis 21, 2011 6:51 pm   

Dzięki za wsparcie Mikołaj. Mieszkałam tam w latach 1973-1979.Dziadkowie aż do rozbiórki budynku w 1993 . Moja mama była drugim dzieckiem ,które się urodziło w tym domu po II wojnie światowej(1951).

dżejdżej 

Wysłany: Sro Gru 21, 2011 8:19 pm   

dziunia559 napisał/a:
Dzięki za wsparcie Mikołaj. Mieszkałam tam w latach 1973-1979.Dziadkowie aż do rozbiórki budynku w 1993 . Moja mama była drugim dzieckiem ,które się urodziło w tym domu po II wojnie światowej(1951).

Masz może jakieś fotki z dzielnicy z tamtych czasów? Myślę że nie tylko ja bym się ucieszył :)

Odpowiedz do tematu