Wysłany: Sob Kwi 07, 2007 11:26 pm Numeracja domów / Przedszkole przy Weidengasse
Witam!
Z książki adresowej z 1942 roku (http://www.ptg.gda.pl/ind...owa-gdansk-1942) wynika, że na Weidengasse 53 znajdowało się przedszkole. Było ono tam napewno znacznie wcześniej, bo już w 1920 roku (http://www.mapy.blink.pl/...Danzig_1920.jpg). Obecnie numeracja Łąkowej w tym rejonie kończy się na 52 (budynek skrajny, który ma być rozebrany). Następny fizyczny obiekt z tabliczką numerową to Łąkowa 61, dzisiejsza Szkoła Podstawowa nr 4, dawniej Madchen Volksschule (Szkoła dla dziewcząt).
Czy ktoś wie jaki numer miał budynek na załączonym zdjęciu? Zburzony był pod koniec lat 80 bądź na początku lat 90. Czy to on był przedszkolem? Czy ktoś wie co stało się z resztą budynków tego ciągu? No i czy ktoś ma jakieś zdjęcia, wspomnienia, uwagi?
Pozdrawiam!
Adam Kliszcz
120238.jpg Dom po prawej w głębi (z oknami i okrągłym kominem) to Łąkowa 52. Jaki numer miał ten z lewej?
A ja sie bardzo ciesze, ze jest ktos z Dolnego Miasta:-) Moze teraz uda nam sie wygrzebac wiecej historii, pieknych miejsc i bardziej "uczłowieczyc" ten wspanialy a zaniedbany, okryty złą chwałą kawałek naszego Miasta.
a temu, kto zdecydował o budowie tego wieżowca, wybiłabym górne jedynki :
resize DM2.JPG
Plik ściągnięto 20100 raz(y) 41,77 KB
resize opływ.JPG
Plik ściągnięto 20100 raz(y) 22,58 KB
Ostatnio zmieniony przez Hochstriess Nie Kwi 08, 2007 4:34 pm, w całości zmieniany 1 raz
Jeszcze miałem o jedną sprawę a propos numeracji zahaczyć: mniemam, że numeracja sprzed oraz z czasów wojny jest identyczna jak dzisiejsza na Łąkowej? Czy mam rację?
Budynek o ktory pytasz został zburzony podczas budowy nowej trasy ,czyli koniec lat 80-tych poczatek lat 90-tych, jeśli dobrze pamietam ,na rogu na dole ,na zdjeciu z lewej strony budynku była drogeria ,natomiast jeśli chodzi o przedszkole ,znajdowało sie w głebi pomiedzy tymi budynkami ,z opowiadania mojej mamy wynika ze miesciło sie w jakims niskim "baraku" do którego kuzyn jeszcze w 1964 roku był prowadzany przez jej siostre .
Tak, drogeria była na rogu. A na przeciwko drogeri była zielona budka z warzywami, ale tylko przez kilka lat. Pamiętam, że przedszkole było w blaszance (wejście od ulicy ułańskiej).
[...] Nie możemy nikomu narzucić tej zmiany, ale staramy się wszystkich przekonywać.
- Założenie jest takie, aby tabliczki były przede wszystkim schludne, rozpoznawalne i jednolite w całym mieście - mówi Andrzej Lemański, kierownik działu inwestycji ZDiZ. - To oczywiste, że nie wszystkim może podobać się taki wzór. Został jednak oficjalnie zaakceptowany.
Tablice, zrobione z aluminium, pokryte folią i lakierem, są koloru kremowego. Numer domu jest w kolorze czarnym. Pod liczbą znajduje się pasek z nazwą i kolorem danej dzielnicy.
I tak pasek brązowy będzie umieszczony m.in. w dzielnicach - Orunia,Siedlce, Śródmieście, kolor czerwony jest zarezerwowany dla - Zaspy, Wrzeszcza i Brętowa. Barwa zielona jest umieszczonana tablicach w Oliwie, na Przymorzu i Żabiance, granatowy znajdzie się - na Chełmie, Matarni, i Suchaninie, a kolor jasnoniebieski będzie widniał na budynkach w Pasie Nadmorskim, m.in. - w Brzeźnie, Jelitkowie, Letnicy, Stogach i Wyspie Sobieszewskiej.
Czy ktoś wie jaki numer miał budynek na załączonym zdjęciu?
Może zainteresowany już zrezygnował,ale dopiero teraz natknęłam się na to zdjęcie (nowa na forum).Ten budynek był przy Łąkowej 54. Mieszkałam w nim przez pierwsze lata swojego życia na 1 piętrze, a dziadkowie na 3.
Cieszę się bardzo,że znalazłam to zdjęcie(pierwszy post).
Dandola, szkoda, że zanim zacząłeś koleżankę strofować i pouczać, nie sprawdziłeś wątku powitalnego. Przywitała się PRZED Twoim postem.
dziunia559, nie zrażaj sie
Dzięki za wsparcie Mikołaj. Mieszkałam tam w latach 1973-1979.Dziadkowie aż do rozbiórki budynku w 1993 . Moja mama była drugim dzieckiem ,które się urodziło w tym domu po II wojnie światowej(1951).
Dzięki za wsparcie Mikołaj. Mieszkałam tam w latach 1973-1979.Dziadkowie aż do rozbiórki budynku w 1993 . Moja mama była drugim dzieckiem ,które się urodziło w tym domu po II wojnie światowej(1951).
Masz może jakieś fotki z dzielnicy z tamtych czasów? Myślę że nie tylko ja bym się ucieszył
_________________ Wieżowiec na Chłodnej musi zostać zburzony.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum