Utracili w 1941 roku 17,5 tysięcy, a potem w niecałe cztery lata zrobili 87,4 tysiecy nowych? 3,5 raza więcej niż Niemcy przez 5,5 roku? [...]
Tak właśnie było, produkcja czołgów - zwłaszcza modelu T34 - rozkręciła się dopiero w drugiej fazie wojny, gdy gospodarka Sowietów została przestawiona na tryb wojenny (i uruchomiono przeniesione fabryki na i za Ural). Natomiast w kluczowej fazie wojny (koniec 1941 i 1942r., Niemcy pod Leningradem i Moskwą) ciężar walki spadł na sprzęt made in USA.
_________________ "A ja sobie jeżdżę na motorowerze i nocą na szosie łapię w worek jeże..." (Jan Krzysztof Kelus)
Takiemu człowiekowi Miasto Gdańsk powinno płacić za stworzenie prawdziwej atrakcji oraz ściąganie do Oliwy i Gdańska licznych turystów. Tymczasem Jerzy Janczukowicz, właściciel czołgu T-34, otrzymał „rachunek” od ZDiZ za zajmowanie pasa drogowego. Dzięki temu, od marca czołgu w Oliwie nie ma.
W internecie już blisko pół tysiąca osób przyłączyło się do akcji „Czołg musi wrócić do Oliwy!”. Wiceprezydent Maciej Lisicki wyklucza jednak zwolnienie czołgu z opłat za postój. Zarząd Dróg i Zieleni wydaje w tej sprawie specjalne oświadczenie.
A gdyby Jerzy zapłacił te (obecnie) 169 zł to nie było by prostsze? A tu proszę , akcja w obronie , urzędnik kawał miensa , zamach , spisek i co tam jeszcze można wymyslec. Żałosne.
Pozdrawiam
O włodarzach naszego miasta mam zdanie wysoce dalekie od pochlebnego, niemniej nie wiem, czy w tym przypadku nie mają racji. Te 170 zł (rocznie jak rozumiem?) to nie majątek - na prawdę można tyle zapłacić za parkowanie przy posesji. A tu jeszcze Miasto podobno proponuje panu JJ jakiś inny teren na parkowanie nieodpłatne, o ile czołg będzie ogólnie dostępny i wyeksponowany - nie widzę więc problemu. Dobrze byłoby wiedzieć o co tu na prawdę chodzi...
Miasto podobno proponuje panu JJ jakiś inny teren na parkowanie nieodpłatne, o ile czołg będzie ogólnie dostępny i wyeksponowany
Tiaa, jak znam życie, to będzie miejsce gdzie "specjaliści" z palnikami i kluczami nasadowymi oraz oczkowymi uwolnią ów czołg z kilku lżej przymocowanych elementów. Chyba że Miasto strażnika jeszcze zatrudni...Jak właściciel sam nie upilnuje, to nic z czołgu nie zostanie.
Ja czegoś tu nie rozumiem, jeżeli parkuję mój samochód koło domu i nie płacę za to, to również mogę się spodziewać wezwania do opłat ? Moje auto również częściej stoi niż jeździ i też mam je wyeksponować aby był ogólnie dostępne ? Przecież to zwykłe kurewstwo
_________________ Wszystkie sztandary tak mocno już zostały splamione krwią i gównem, że najwyższy czas byłoby nie mieć żadnego. WOLNOŚĆ.
Tiaa, jak znam życie, to będzie miejsce gdzie "specjaliści" z palnikami i kluczami nasadowymi oraz oczkowymi uwolnią ów czołg z kilku lżej przymocowanych elementów. Chyba że Miasto strażnika jeszcze zatrudni...Jak właściciel sam nie upilnuje, to nic z czołgu nie zostanie.
Przecież czołg do tej pory też stał w miejscu ogólnie dostępnym. Wprawdzie przy "Willi Rekin", ale za płotem, dostępny dla każdego. Strażnika przy nim nie było. No chyba, że ktoś na niego wyglądał przez okno, albo jakiś monitoring 24h na dobę, w co jednak śmiem wątpić.
slowik45 napisał/a:
Ja czegoś tu nie rozumiem, jeżeli parkuję mój samochód koło domu i nie płacę za to, to również mogę się spodziewać wezwania do opłat ?
Znając życie - całkiem możliwe. A serio - nie wiem w co gra Miasto (a ściślej - jego obecne władze). Nie wiem czemu nagle się czołgu "czepili" skoro im do tej pory nie przeszkadzał. Ale do pana JJ zaufania też nie mam, a jego argumentacja do mnie nie trafia.
I to byłoby na tyle. Ale oczywiście wygodniej jest, jak niektórzy wyzej, obrzucać wiceprezydenta obelgami.
A nawet, gdyby miasto usilowało czołg usunąc albo potraktowac abstrakcyjnie wysokimi opłatami, to i tak nalezaloby dyskutowac a nie pluc.
_________________ Polemika z durniem albo chamem jest bezcelowa, najpierw ściągnie cię na swój poziom, a potem pokona doświadczeniem.
Colonel
Ale oczywiście wygodniej jest, jak niektórzy wyzej, obrzucać wiceprezydenta obelgami.
Wiesz, jak wiceprezydent ma ludzi za motłoch, jak np tu poczytaj:
http://m.trojmiasto.gazet...alo__Ostre.html
jak i w sprawie getta kontenerowego
http://www.dziennikbaltyc...ickim,id,t.html
dziurawych dróg-"są dziury na ulicach?kupcie sobie samochody terenowe"
Jak i wiele jego kontrowersyjnych wypowiedzi...
tylko takie słowa mi się cisną.
Sorry za OT ale poczułem się wywołany
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum