Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Bastion Św. Gertrudy
Autor Wiadomość
slowik45 

Wysłany: Nie Cze 06, 2010 12:48 pm   

Było już wielokrotnie zamurowywane :hihi:

Adam29 

Wysłany: Sro Maj 23, 2012 9:52 pm   

ktos wie, czy teraz jest mozliwosc wejscia do bastionu sw gertrudy, albo do bastionu zubr ? :)

Remington1 

Wysłany: Czw Maj 24, 2012 9:21 am   

Do Żubra to wejdziesz, ale jak sobie norkę wykopiesz.

djjack 
OH z DM

Wysłany: Czw Sty 16, 2014 9:14 am   Jak w 1915 r. dbano o żołnierzy będących inwalidami

Źródło - "Gazeta Toruńska" 1915, R. 51 nr 196.

P.S. Identyczny komunikat pojawił się też w "Gazecie Grudziądzkiej" 1915.11.27 R.21 nr 142 + dodatek

Dla_kalek_wojskowych.jpg
Plik ściągnięto 5433 raz(y) 40,34 KB

atego815 

Wysłany: Sro Mar 11, 2015 7:38 pm   

Byłem dzisiaj na szczycie Gertrudy. I zauważyłem ciekawostkę. Ktoś posadził tam kilka (chyba) dębów. Na samej koronie Bastionu. Nawet zostało w to włożone ileś pracy. Wkopano butelki plastikowe, obsypano korą. Ale tak się zastanawiam, w sumie w jakim celu? Chyba nigdy tam nie rosły drzewa, a już z pewnością wielkie dęby. Kto i po co je tam posadził? Wszak jest to zabytek i zmienianie jego wyglądu powinno chyba uzyskać zgodę. Dla wielu, Bastion zawsze był i pewnie pozostanie po prostu górą widokową, miejscem spotkań, odpoczynku na fajnym nasłonecznionym stoku. Czy za ileś lat nadal to miejsce będzie takie, jeżeli będzie w cieniu dorosłych drzew?
Nie mam pojęcia jak głęboko pod ziemią są sklepienia korytarzy, pomieszczeń, ale jak z czasem korzenie owych dębów zaczną "dobierać się" do cegieł, to pewnie na dobre to im nie wyjdzie.
Czy wiecie może kto i czemu je tam posadził? Szukałem trochę w necie, ale żadnej wzmianki nie znalazłem. Myślałem że może to coś urzędowe, ale teraz myślę że może ktoś spłodził syna, zbudował dom, a że nie miał gdzie posadzić drzewa, to wybrał Gertrudę... :)

dąb.jpg
Plik ściągnięto 4686 raz(y) 96,59 KB

Odpowiedz do tematu