Trudno nie zauważyć, że oprócz inwestycji pomnikowych mamy też drobiazgi, które ułatwiają nam życie to najbardziej codzienne. Wypiękniały chodniki na ul. Dmowskiego - choć brukowane podjazdy wyłożono wieśniacką betonową kostką. Teraz naprawy przeniosły się na Zator-Przytockiego i Miszewskiego. Poszarpany i rozdarty korzeniami drzew asfalt i resztki innych nawierzchni zastępuje nowa zgrzebna płyta betonowa. Duża ulga, bo trudniej na niej połamać nogi, niż na tym co było przez ostatnie dwie dekady. Trochę jednak szkoda, że aż tak zgrzebnie.
Bywalcy tych rejonów wiedzą, że spod owego zmasakrowanego asfaltu wyzierały szczelinami żółte płytki - cegły. Starsi mogą pamiętać, że tymi cegłami była wyłożona cała Miszewskiego na odcinku równoległym do torów kolejowych. Tyleż malowniczo, co praktycznie - cegły przeżyły ca. 50 lat, a naprawiane pociągnęły by pewno kilka razy tyle.Ostatni dacinek odsłoniętych żółtych cegieł (od wiaduktu do Dmowskiego) zamieniono kilkanaście lat temu na kostkę betonową. Co ciekawe, z wcześniejszej nawierzchi zrobiono obrzeże nowego chodnika.
Cegły są twarde (jak przystało na coś do deptania) i sakramencko ciężkie. Występują w dwóch sortach : 3,5x10,7x21,4 i większe 4,9x10,5x21,3. Nie mają sygnatury wytwórcy.
Ktoś wie, co zrobiono z zerwaną teraz zółtą cegłą? Wróci w jakiejś formie na Miszewskiego?
Miszewskiego02225.jpg
Plik ściągnięto 10245 raz(y) 113,93 KB
Miszewskiego02222.jpg
Plik ściągnięto 10245 raz(y) 117,1 KB
Miszewskiego02203.jpg
Plik ściągnięto 10245 raz(y) 117,06 KB
_________________ Co to ja miałem w tej puszce ... ?
Ostatnio zmieniony przez Wiercipietek Pią Kwi 24, 2015 12:34 pm, w całości zmieniany 1 raz
Ktoś wie, co zrobiono z zerwaną teraz zółtą cegłą? Wróci w jakiejś formie na Miszewskiego?
Taką wiedzę powinien mieć ZDiZ, bo to on zleca wykonawstwo. Można tam zadzwonić, są kompetentni i uprzejmi, a na stronie ZDiZ jest komplet telefonów do wszystkich działów
Pogmerawszy w "placu budowy" wypatrzyłem jeszcze cegiełkę w innym kolorze. Eksponat ma wymiary 3,9x10,5x21,6 cm.
Trzymając się tematu nawierzchni : w dolnych warstwach pamięci mam obraz chodnika od wiaduktu do skrzyżowania Miszewskiego z Grunwaldzką. Był wykonany z drobnej szarej kostki, obramowany takim samym wzorem, jak dojście z Traktu Konnego do Politechniki. Chodnik przed Politechniką wymieniono - niby na podobny ale inny materiał, kolor i wzorek. Ma ktoś w domowym archiwum fotkę, na której widać te brukowane chodniki?
EwkoW - spróbuję skorzystać z podpowiedzi. Chciaż gdyby oceniać kompetencje na podstawie prac które ta firma wykonuje (lub zleca podwykonawcom) .... oj!
Miszewskiego02234.jpg
Plik ściągnięto 10151 raz(y) 83,42 KB
Takie mi fotki z dysku się wysypały.
Przyczółki wiaduktu na końcu Zator-Przytockiego zdobne były w wąsate mordy. Ni mors, ni wydra (podobieństwo do pewnych osób zupełnie przypadkowe). Po remoncie mordy nie wróciły na swoje miejsce, a ktoś mi mówił, że widział jedną z nich leżącą rozbitą na ziemi.
Widać też od razu, że remontowcy na usługach kolei nie umieli odtworzyć banalnego kanelowania na pilastrze. Jakieś rowki tam są, co za różnica jakie
Cieszy, że na miejsce wróciły ozdobne barierki !
Zat_Przyt02207.jpg
Plik ściągnięto 10113 raz(y) 115,75 KB
Sorki, że tak post pod postem. Ale jak dobrze dyskiem potrząsnąć, to zawsze wyleci coś ciekawego.
Skan ze starego slajdu, ok. 1973r. (lub jak kto woli koniec III ćw. XXw.) Gdzie ta dzidzia stoi?
Cały pomysł architektoniczny zawierał się w oderwaniu kloca budynku od gleby. Teraz zabudowany banał, napchany banalną siedzibą kolejnego banku.
W innym wątku jest zdjęcie tego miejsca - z trochę innego ujecia - z widocznymi ruinami kamienicy, które zalegały tutaj do końcówki lat piędziesiątych, a może nawet chwilę dłużej.
MiszewskiegoDawnoTemu.jpg
Plik ściągnięto 10099 raz(y) 48,82 KB
Większość wieżowca zajmowało biuro projektów. W którym momencie zabudowano mu przyziemie już nie pamiętam. Nie była to jedyna zmiana pozbawiająca go wszelkich cech architektonicznego pomyślunku. W 2006 otrzymał ocieplenie. Rzecz konieczna i zrozumiała : ogrzewanie hektarów ścian to ekonomiczne harakiri. Zniknęły pod nim betonowe szprosy, dające czasem złudzenie niby-detali.
Na fotkach poprzednia kolorystyka fasad (wrzesień 2006).
Miszewskiego08264.jpg
Plik ściągnięto 10033 raz(y) 76,68 KB
Miszewskiego08265.jpg
Plik ściągnięto 10033 raz(y) 84,09 KB
Ostatnio zmieniony przez Wiercipietek Nie Kwi 26, 2015 10:25 pm, w całości zmieniany 1 raz
Ten „dom na nogach” zbudowano w latach 1960-61 dla Biura Projektów Budownictwa Komunalnego przy ul. Uphagena 27 – co widziałem z okien swego mieszkania przy Grunwaldzkiej.
Wtedy tak wyglądał:
Po sąsiedzku : nr 18.
Pewno wszystkim znana żółta kamienica. 60 lat zarządu przez gminę dociągnęło budynek na skraj rozpadu. Postawienie tego bajzlu na nogi zajmie spadkobiercom właścicieli trochę czasu.
Klientela przylegających fuj-foodów traktuje podwórko jak darmowy całodobowy szalet. Właśnie zbliża się najgorszy okres - studenckich imprez. Widok młodzieży (także dziewczyn) wypróżniejących się w biały dzień pod śmietnikiem, to standard.
Miszewskiego04863.jpg
Plik ściągnięto 9667 raz(y) 117,46 KB
Miszewskiego04858.jpg
Plik ściągnięto 9667 raz(y) 56,98 KB
Ten „dom na nogach” zbudowano w latach 1960-61 dla Biura Projektów Budownictwa Komunalnego przy ul. Uphagena 27 – co widziałem z okien swego mieszkania przy Grunwaldzkiej.
Budowa tego domu była skomplikowana ponieważ przebiega tam żyła tzw. kurzawki ciągnąca się w stronę terenów Politechniki. W efekcie fundamenty budynku trzeba było posadowić na palach wpuszczonych kilkanaście metrów wgłąb gruntu. Na zdjęciu widać też kolekturę totolotka. Ciekawostką jest że stała ona na stropie poniemieckiego schronu, który ciągnął się w stronę ulicy Grunwaldzkiej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum