Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Niekompletne rekonstrukcje gdańskich zabytków
Autor Wiadomość
Marcin 

Wysłany: Wto Lis 23, 2004 2:05 am   Niekompletne rekonstrukcje gdańskich zabytków

Niekompletne rekonstrukcje gdańskich zabytków
--------------------------------------------------------------------------

Grün 
Oberpomuchel

Wysłany: Wto Lis 23, 2004 9:21 am   

Pewnie na miecz, który wykonany był z kawałka blachy i była malutki i wyglądał dość śmiesznie w rękach muskularnego kozaka, nie starczyło pieniędzy. Ale pewnie, znając koszta zamówień publicznych, można przypuścić, że kosztowałby z 5.000 zł :)

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Wto Lis 23, 2004 9:40 am   

Grün napisał/a:
Pewnie na miecz, który wykonany był z kawałka blachy i była malutki i wyglądał dość śmiesznie w rękach muskularnego kozaka, nie starczyło pieniędzy. Ale pewnie, znając koszta zamówień publicznych, można przypuścić, że kosztowałby z 5.000 zł :)

Zdaje się że sprawa jest bardziej skomplikowana, bo pieniądze przeznaczone na zachodnią elewację Zbrojowni krążyły długo w dość dziwny sposób... ale nie powinienem ujawniać co wiem na ten temat :nie_powiem: , bo nie chcę żeby mnie potem ciągali po jakichś komisjach śledczych.

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Wto Lis 23, 2004 9:58 am   

Pumeks, nie stresuj sie, musieliby powolac kilka tysiecy komisji sledczych. Pieniadze kraza dziwnie w przypadku prawie kazdego zamowienia publicznego. Niestety :II

Grün 
Oberpomuchel

Wysłany: Wto Lis 23, 2004 10:08 am   

I tak Cię będą ciągali :) Na każdego gdzieś tam czeka jakaś tam komisja śledcza.

Marcin 

Wysłany: Wto Lis 23, 2004 10:10 am   

Romek już na Ciebie czeka, Pumeksie. :hihi:
--------------------------------------------------------------------------

Grün 
Oberpomuchel

Wysłany: Wto Lis 23, 2004 10:15 am   

Zbiera na Ciebie kwity :)

janak 
Jaćko

Wysłany: Czw Lis 25, 2004 9:43 am   

Cytat:
Wąsaty kozak uwieczniony w kamiennym posągu na elewacji Zbrojowni od strony Targu Węglowego to żołnierz z oddziału niejakiego Iwana Podkowy. Zasłynął tym, że na rozkaz króla Stefana Batorego ściął swego dowódcę. Historia przypadła do gustu gdańszczanom, którzy uznali ją za wzorcowy przykład dyscypliny i poszanowania prawa.
Jednak dzisiaj kozak wygląda dość dziwnie: wykonuje szeroki zamach ręką, którego widocznym efektem jest śmierć dowódcy (rzeźbiarz umieścił u stóp wojaka głowę Iwana Podkowy), ale dłoń kata jest pusta.

A może ten Kozak to ma taki świetlny miecz jak z Gwiezdnych Wojen i zapomnieł nacisnąć guziczka, dlatego go nie widać. Trzymajmy się tej interpretacji i wszystko będzie jak należy.

mat 

Wysłany: Czw Lis 25, 2004 8:57 pm   

Nie no sprawa jak dla mnie to jest powazna choć niektórym wesoło.Czas skończyć z tandetą bo coraz częściej atakuje ona równiez , zdawałoby się powazną renowację zabytków. Zniknięcie miecza zaznaczyłem juz gdzieś na forum.Tak jak brak kolorków na fasadzie. No i jeszcze sprawa wiezyczek czy ktoś przeglądał się dokładnie zdjęciom przedwojennym?

Grün 
Oberpomuchel

Wysłany: Czw Lis 25, 2004 9:37 pm   

No zdjęciom sie przyglądamy... głównie przedwojennym - o jakich wieżyczkach mówisz?

mat 

Wysłany: Czw Lis 25, 2004 11:05 pm   

Zdaje się ze są tylko dwie na zbrojowni ale moze mam pomroczność jasną. Oczywiście piszę o wiezyczkach nad klatkami schodowymi od strony ul.Piwnej.

Grün 
Oberpomuchel

Wysłany: Pią Lis 26, 2004 12:29 am   

No są dwie i zawsze były tylko dwie... :o_co:
Ostatnio zmieniony przez Grün Pią Lis 26, 2004 1:19 am, w całości zmieniany 1 raz  

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Pią Lis 26, 2004 12:33 am   

więcej ma być. od przybytku głowa nie boli :P

parker 

Wysłany: Pią Lis 26, 2004 10:53 am   

skoro miecz może być świetlny, to może dodatkowe wieżyczki mogłyby być w postaci hologramu? :)

mat 

Wysłany: Pią Lis 26, 2004 1:11 pm   

No tak tego mozna było się spodziewać. Przeciez mają być cztery w kazdym rogu budynku i jeszcze holograficzna kopuła , całość na filarze a wchodzić trzeba bedzie po drabinie, nie nie podwieszona z góry. NA POWAZNIE to chłodzi mi o to ze po wojnie nie przywrócono na nich .. i tu problem nie wiem jak to coś fachowo nazwać a zdjęcia nie są najdokładniejsze więc trudno rozpoznać ale zdaje sie ze były to malowane sceny czy postacie na kawałkach blachy.W jakimś numerze 30 dni były dokładniejsze kolorowe zdjęcia przedwojennej zbrojowni tam widać dokładniej (niestety nie mogę podać numeru), aktualnie nie posiadam.

Odpowiedz do tematu