To jest miejsce, gdzie do Kartuskiej dobija ul. Powstańców Warszawy. Stojąc tyłem do szpitala przy Neugarten mamy po prawej budynki sądów, po lewej wylot ul. PW, a przed sobą dziwnie wygięty stawek u stóp kurtyny fortyfikacji Hagelsbergu - to jest właśnie istniejący kawałek tej fosy.
Wybacz nie doczytałem twojej odpowiedzi. Myslałem, że pozostałości bramy. A raz jak byłem mały udało mi się tam trafić w kaczke kawałkiem chleba. Ale byłem dumny.
Potok Szydlicki, jak widać na Twojej mapce, wpadał do Kanału Raduni i wspólnie - tym właśnie akweduktem nad fosą wpływali do Miasta.
a czy kanał, który wypływał z Raduni przy ulicy Wały Jagiellońskie (Elisabeth-Wall) a ujście jego do Motławy było przy ul. Rybackie Pobrzeże (Fischbrücke) to nie jest pierwotny dolny odcinek Potoku Szydlickiego?
To zależy, jak rozumieć pierwotny. Na poniższej mapce drobnymi kropkami oznaczono sieć rzeczną pomiędzy IX a XIV wiekiem, co by oznaczało, że to ujście było raczej w okolicach dzisiejszej ul. Straganiarskiej.
Nie, to jest kanał czysto sztuczny. Potok Szydlicki walił prawdopodobnie środkiem ul. Szerokiej, z odnogą między Kościołem św. Mikołaja i Halą targową.
Khm khm... jeśli wolno zabrać głos, to hipotezy A. Zbierskiego co do przebiegu sieci wodnej w tym rejonie miasta nie bardzo potwierdzały się w czasie licznych, prowadzonych w latach dziewięćdziesiątych i ostatnio, wykopalisk... więc na razie przyjmijmy, że nie wiadomo, jak uchodził Potok Siedlecki zanim wykopano Kanał Raduni.
Czy Rosjanie w marcu 1945 roku z premedytacją wykorzystali wodę z tego kanału do zatopienia pomieszczeń schronu przeciwlotniczego znajdującego się pod Placem Dominikańskim (Dominikanerplatz), czy też przerwanie kanału i zatopienie schronu to skutek „normalnych” działań wojennych?
Jak pisał Grün 23-09-2004 w temacie: Archeolodzy odkryli korytarze z Katowni do Bramy Wyżynnej
Cytat:
W tym schronie zginęła masa ludzi, zdaje się że zalana wodą.
Z tego co wiem z relacji naocznych świadków, woda przedostała się i zalała niższe kondygnacje schronu w czasie i w wyniku bombardowania. Nic mi nie wiadomo o celowym działaniu w przypadku tego schronu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum