Wysłany: Wto Cze 28, 2005 12:09 pm Nad jaką zatoką leży Gdynia?
Znajomy PTTK-owiec podczas niedawnej dyskusji przekonywał mnie, że nad Pucką i popierał to mapami, na których było to (czyli granica między zatokami Gdańską i Pucką) wyraźnie znaznaczone. Są jednak mapy, na których Gdynia jest nad Zat. Gdańską. Jak jest ostatecznie?
Wysłany: Wto Cze 28, 2005 12:19 pm Re: Nad jaką zatoką leży Gdynia?
Corzano napisał/a:
Znajomy PTTK-owiec podczas niedawnej dyskusji przekonywał mnie, że nad Pucką i popierał to mapami, na których było to (czyli granica między zatokami Gdańską i Pucką) wyraźnie znaznaczone. Są jednak mapy, na których Gdynia jest nad Zat. Gdańską. Jak jest ostatecznie?
Pamięć (szczególnie moja) jest zawodna, ale sprawdzę za parę dni i odpowiem na Twoje pytanie.
W sumie to ciekawe... Można uzbnać, że Gdynia leży nad Zat.Pucką pod warunkiem, ze ta ostatnia zaczynałaby sie juz od Klifu Orłowskiego. A mnie się zdaje, ze na wszystkich mapach Zatoka Pucka jest na północ od samego Pucka, od strony północnej plazy w Pucku. Ciekawa sprawa...
Piękne zdjęcie! ostatnio zresztą słyszałem od geomorfologów, że parę tysięcy lat temu Zat. Pucka była przez jakiś czas płytkim jeziorem przybrzeżnym. To znaczy, że przeszłość geomorfologiczna tego obszaru jest odmienna od reszty Zatoki Gdańskiej.
A na pytanie Corzana: o ile dobrze pamiętam, to nazwa 'Putziger Wieck' (lub w podobnej formie) jest już na najdawniejszych, czyli szesnastowiecznych, mapach.
Jest jeszcze jedna znana kontrowersja: Zatoka Gdańska sięga nie do Mierzei Helskiej, jak sądzą niektórzy, a aż do Rozewia - w związku z tym jak się jest np. w Chałupach, to z jednej strony widzi się Zatokę Pucką, a z drugiej - Zatokę Gdańską.
Dołączę do "akademickiego" sporu Oglądam właśnie dwie mapy nawigacyjne, jedna to mapa nr 251 obejmująca Zatokę Gdańską, druga to mapa nr 35 Zatoka Pucka. Z ich powiedzmy "analizy" (rozmieszczenie nazw) wynika, że o ile Pumeks dobrze określił zasięg Zatoki Gdańskiej (od półwyspu Taran do Rozewia) to troszkę się pomylił w przypadku Zatoki Puckiej. Nazwa jej umieszczona jest zdecydowanie na E od Ryfu Mew, na środku akwenu ograniczonego od południa równoleżnikiem 54 stopnie 35,6 minut (czubek Helu-okolice Babich Dołów). Wynika z tego, że Gdynia leży jednak nad Zatoką Gdańską.
Pozdrawiam
_________________ "śmieciarz historyczny to brzmi dumnie"..:-)
Dołączę do "akademickiego" sporu Oglądam właśnie dwie mapy nawigacyjne, jedna to mapa nr 251 obejmująca Zatokę Gdańską, druga to mapa nr 35 Zatoka Pucka. Z ich powiedzmy "analizy" (rozmieszczenie nazw) wynika, że o ile Pumeks dobrze określił zasięg Zatoki Gdańskiej (od półwyspu Taran do Rozewia) to troszkę się pomylił w przypadku Zatoki Puckiej. Nazwa jej umieszczona jest zdecydowanie na E od Ryfu Mew, na środku akwenu ograniczonego od południa równoleżnikiem 54 stopnie 35,6 minut (czubek Helu-okolice Babich Dołów). Wynika z tego, że Gdynia leży jednak nad Zatoką Gdańską.
Pozdrawiam
A więc niezaleznie od tego jak się zasięg Zatoki Puckiej okresli, to tak czy siak widać, że Gdynia leży nad Zatoką Gdańską...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum