Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Nad jaką zatoką leży Gdynia?
Autor Wiadomość
Corzano 
bi-cyklista
z Północy

Wysłany: Wto Cze 28, 2005 12:09 pm   Nad jaką zatoką leży Gdynia?

Znajomy PTTK-owiec podczas niedawnej dyskusji przekonywał mnie, że nad Pucką i popierał to mapami, na których było to (czyli granica między zatokami Gdańską i Pucką) wyraźnie znaznaczone. Są jednak mapy, na których Gdynia jest nad Zat. Gdańską. Jak jest ostatecznie?

Zoppoter 
Wolny Prusak

Wysłany: Wto Cze 28, 2005 12:19 pm   Re: Nad jaką zatoką leży Gdynia?

Corzano napisał/a:
Znajomy PTTK-owiec podczas niedawnej dyskusji przekonywał mnie, że nad Pucką i popierał to mapami, na których było to (czyli granica między zatokami Gdańską i Pucką) wyraźnie znaznaczone. Są jednak mapy, na których Gdynia jest nad Zat. Gdańską. Jak jest ostatecznie?

I gdzie ta granica przebiega wedlug tych map?

Corzano 
bi-cyklista
z Północy

Wysłany: Wto Cze 28, 2005 12:33 pm   

Pamięć (szczególnie moja) jest zawodna, ale sprawdzę za parę dni i odpowiem na Twoje pytanie.

Zoppoter 
Wolny Prusak

Wysłany: Wto Cze 28, 2005 12:44 pm   

Corzano napisał/a:
Pamięć (szczególnie moja) jest zawodna, ale sprawdzę za parę dni i odpowiem na Twoje pytanie.

W sumie to ciekawe... Można uzbnać, że Gdynia leży nad Zat.Pucką pod warunkiem, ze ta ostatnia zaczynałaby sie juz od Klifu Orłowskiego. A mnie się zdaje, ze na wszystkich mapach Zatoka Pucka jest na północ od samego Pucka, od strony północnej plazy w Pucku. Ciekawa sprawa... :hmmm:

Corzano 
bi-cyklista
z Północy

Wysłany: Wto Cze 28, 2005 12:47 pm   

A czy orientujecie się może kiedy nazwa "Zatoka Pucka" powstała? Czy była w tym czasie i okolicy inna, porównywalna wielkością, miejscowość?

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Wto Cze 28, 2005 12:53 pm   

Na pewno Gdynia nie leży nad Zatoką Pucką. Granicą Zatoki Puckiej jest tzw. Ryf Mew, piaszczysty wał ciągnący się od Rewy w kierunku Mierzei Helskiej.

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Wto Cze 28, 2005 1:07 pm   

Nie, twierdzenie, że Gdynia leży nad Zat. Pucką jest równie prawdziwe jak twierdzenie, że Szczecin leży nad Zat. Botnicką :^^

Można powiedzieć: "Gdzie Gdynia, gdzie Zat. Pucka?" :hihi:

pucka.jpg
Plik ściągnięto 19934 raz(y) 36,08 KB

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Wto Cze 28, 2005 1:12 pm   

Piękne zdjęcie! ostatnio zresztą słyszałem od geomorfologów, że parę tysięcy lat temu Zat. Pucka była przez jakiś czas płytkim jeziorem przybrzeżnym. To znaczy, że przeszłość geomorfologiczna tego obszaru jest odmienna od reszty Zatoki Gdańskiej.

A na pytanie Corzana: o ile dobrze pamiętam, to nazwa 'Putziger Wieck' (lub w podobnej formie) jest już na najdawniejszych, czyli szesnastowiecznych, mapach.

venator 

Wysłany: Wto Cze 28, 2005 2:26 pm   

Super zdjecie Saboath !

Tak na marginesie apropos zdjec satelitarnych sprawdzcie ten link:

http://www.unc.edu/%7Esinko/NY/

Jak juz sciagniecie plik NY to 'zoom in'. Kapitalna jakosc. Ciekawe czy jest tak szczegolowe zdjecie Gdanska? :wink:

A co do kwestii zatok: to nie mam pojecia. Zawsze mi sie wydawalo ze Gdynia jest nad Zat. Gdanska... :hmmm:

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Wto Cze 28, 2005 2:36 pm   

Jest jeszcze jedna znana kontrowersja: Zatoka Gdańska sięga nie do Mierzei Helskiej, jak sądzą niektórzy, a aż do Rozewia - w związku z tym jak się jest np. w Chałupach, to z jednej strony widzi się Zatokę Pucką, a z drugiej - Zatokę Gdańską. :hihi:

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Wto Cze 28, 2005 3:19 pm   

A ja proponuję uznać, że Gdynia leży nad Zatoką Gdyńską :hihi: i nie będzie problemu.

venator 

Wysłany: Wto Cze 28, 2005 3:22 pm   

Sabaoth napisał/a:
A ja proponuję uznać, że Gdynia leży nad Zatoką Gdyńską :hihi: i nie będzie problemu.

I spor rozwiazany... :==

dago 

Wysłany: Wto Cze 28, 2005 5:38 pm   

Dołączę do "akademickiego" sporu :mrgreen: Oglądam właśnie dwie mapy nawigacyjne, jedna to mapa nr 251 obejmująca Zatokę Gdańską, druga to mapa nr 35 Zatoka Pucka. Z ich powiedzmy "analizy" (rozmieszczenie nazw) wynika, że o ile Pumeks dobrze określił zasięg Zatoki Gdańskiej (od półwyspu Taran do Rozewia) to troszkę się pomylił w przypadku Zatoki Puckiej. Nazwa jej umieszczona jest zdecydowanie na E od Ryfu Mew, na środku akwenu ograniczonego od południa równoleżnikiem 54 stopnie 35,6 minut (czubek Helu-okolice Babich Dołów). Wynika z tego, że Gdynia leży jednak nad Zatoką Gdańską.

Pozdrawiam

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Wto Cze 28, 2005 6:04 pm   

dago napisał/a:
Dołączę do "akademickiego" sporu :mrgreen: Oglądam właśnie dwie mapy nawigacyjne, jedna to mapa nr 251 obejmująca Zatokę Gdańską, druga to mapa nr 35 Zatoka Pucka. Z ich powiedzmy "analizy" (rozmieszczenie nazw) wynika, że o ile Pumeks dobrze określił zasięg Zatoki Gdańskiej (od półwyspu Taran do Rozewia) to troszkę się pomylił w przypadku Zatoki Puckiej. Nazwa jej umieszczona jest zdecydowanie na E od Ryfu Mew, na środku akwenu ograniczonego od południa równoleżnikiem 54 stopnie 35,6 minut (czubek Helu-okolice Babich Dołów). Wynika z tego, że Gdynia leży jednak nad Zatoką Gdańską.

Pozdrawiam

A więc niezaleznie od tego jak się zasięg Zatoki Puckiej okresli, to tak czy siak widać, że Gdynia leży nad Zatoką Gdańską...

Corzano 
bi-cyklista
z Północy

Wysłany: Wto Cze 28, 2005 6:10 pm   

danziger napisał/a:
A więc niezaleznie od tego jak się zasięg Zatoki Puckiej okresli, to tak czy siak widać, że Gdynia leży nad Zatoką Gdańską...

Zaczekajcie na moje mapy. :%

Odpowiedz do tematu