Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Gdański hymn
Autor Wiadomość
Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Pon Cze 21, 2004 1:39 pm   

Oficjalnie potwirdzam, przywioze do Gdanska czarna plyte z HYMNEM WMG. Pomyslcie jak zgrac to do pliku MP3.

Grün 
Oberpomuchel

Wysłany: Pon Cze 21, 2004 2:22 pm   

Ja postaram się załatwić patefon
Resztę sprzętu do zgrywania mam.
A może ktoś z Was dysponuje w/w urządzeniem?

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Pon Cze 21, 2004 2:43 pm   

Tu nie chodzi o patefon, tylko o zwykły gramofon który odtwarza płyty z prędkością 45 obrotów na coś tam. No i taki, który można podłączyć do karty dźwiękowej.

Zoppoter 
Wolny Prusak

Wysłany: Pon Cze 21, 2004 3:01 pm   

Sabaoth napisał/a:
Tu nie chodzi o patefon, tylko o zwykły gramofon który odtwarza płyty z prędkością 45 obrotów na coś tam. No i taki, który można podłączyć do karty dźwiękowej.

No coś ty, na singlu to masz? Z którego roku ta płyta?

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Pon Cze 21, 2004 3:24 pm   

Singel, wydany po wojnie przez Rosenberg-Verlag, Hamburg. Takie płyty były wydawane przez Danziger Verlagsgesellschaft na podstawie przedwojennych płyt. I problem z patefonem mamy z głowy. Oprócz hymnu na płycie są jeszcze inne pieśni, np. Nacht in Danzig, zaczynająca się od słów: Dunkle Giebel, hohe Fenster...

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Pon Cze 21, 2004 3:33 pm   

Sabaoth napisał/a:
Oprócz hymnu na płycie są jeszcze inne pieśni, np. Nacht in Danzig, zaczynająca się od słów: Dunkle Giebel, hohe Fenster...

A, to sławny wiersz Eichendorffa...

Zoppoter 
Wolny Prusak

Wysłany: Pon Cze 21, 2004 3:35 pm   

Sabaoth napisał/a:
Singel, wydany po wojnie przez Rosenberg-Verlag, Hamburg. Takie płyty były wydawane przez Danziger Verlagsgesellschaft na podstawie przedwojennych płyt. I problem z patefonem mamy z głowy. Oprócz hymnu na płycie są jeszcze inne pieśni, np. Nacht in Danzig, zaczynająca się od słów: Dunkle Giebel, hohe Fenster...

No proszę...

Ja mógłbym w domu najwyzej nagrać to na kasetę magnetofonową. Przerzucenie tego na CD to juz większy kłopot, lae dowiem sie kto i za ile może to zrobić.

No chyba, że miałbym gdzieś przytaszczyć gramofon i wzmacniacz, tu były głosy, ze potrzebny sam gramofon, reszta sprzętu jest. I to chyba lepszy pomysł...
To dokąd i kiedy mam przyjść z gramofonem? I czy wystarczy sam gramofon (deck), czy ma byc jeszcze wzmacniacz?

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Pon Cze 21, 2004 3:53 pm   

Kiedy, to nie wiem, to trzeba ustalić. Najlepiej po moim przyjeździe do Gdańska. Myślę, że wystarczy sam gramofon, karta dźwiękowa ma wejście line-in i ten sygnał powinien wystarczyć. Potrzebny jest jeszcze program do rejestracji dźwięku (konwersja na MP3 to pryszcz). Myślę, że możemy szczegóły dogadać na forum albo telefonicznie, po moim przyjeździe.

P.S. W Gdańsku będę ponad miesiąc.

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Pon Cze 21, 2004 3:57 pm   

pumeks napisał/a:
Sabaoth napisał/a:
Oprócz hymnu na płycie są jeszcze inne pieśni, np. Nacht in Danzig, zaczynająca się od słów: Dunkle Giebel, hohe Fenster...

A, to sławny wiersz Eichendorffa...

Zgadza się, Josepha von Eichendorffa, słowa mogę wrzucić na moją stronę (jakby ktoś chciał).

Barabasz 

Wysłany: Pon Cze 21, 2004 4:17 pm   

Sabaoth napisał/a:

Już kiedyś coś takiego robiłem...

Wystarczy, żeby gramofon miał wyjście na słuchawki i mając kabel do słuchawek (musi mieć wtyczki z obu stron) podłączamy go do karty dźwiękowej (gniazdo "line in"), włączamy gramofon i program do rejestracji dźwięku (darmowy programik do rejestracji dźwięku można ściągnąć np. z www.download.chip.pl) i zapisujemy dźwięk w pliku waw lub mp3 i jak ktoś chce to można wypalić CD.

A jeżeli ktoś chce się trochę pobawić to ściągając trochę bardziej rozbudowany programik może poprawić jakość rejestrowanego dźwięku, np. wyeliminować szum...

W razie potrzeby służę pomocą i sprzętem. ( :hihi: gramofon nie mam, lecz jak ktoś przegra na kasetę to mogę to przerobić na mp3, waw lub wypalić CD)

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Pon Cze 21, 2004 7:10 pm   

Cytat:
(darmowy programik do rejestracji dźwięku można ściągnąć np. z www.download.chip.pl)

Tyle, że te darmowe mają zazwyczaj ograniczenie nagrywania do 1 minuty, żeby mieć więcej trzeba zapłacić. A nie opłaca się kupować programu dla jednego utworu.

Grün 
Oberpomuchel

Wysłany: Pon Cze 21, 2004 7:10 pm   

Toż mówię, że jak ktoś załatwi patefon ( nie odrózniam gramofonów, patefonów, ksylofonów i innych fonów) - może być deck, to ja przywlokę swój sprzęt, na którym zgrałem już dziesiątki dziwnych nagrań - w tym mam wprawę.

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Pon Cze 21, 2004 7:18 pm   

To brakuje nam tylko jakiegoś tam fonu. Kto użyczy, ku chwale Gdańska?

Grün 
Oberpomuchel

Wysłany: Pon Cze 21, 2004 7:18 pm   

Wziąłem się za tłumaczenie tego hymnu, ale to bardzo trudne zadanie.
Trudność polega głownie na tym, że to jest pieśń, więc po przetłumaczeniu musi się dać zaśpiewać do tej samej melodii. A niemieckie wersy są tak krótkie, że w tych samych ilościach sylab niewiele da się po polsku powiedzieć.

Nad samą pierwszą zwrotką siedziałem z godzinę i wcale nie jestem zadowolony z efektów, bo zmieniłem układ rymów...

Zresztą zobaczcie sami:

Na bursztynowym brzegu Gród,
Las tło zielone daje mu,
kamienic smukłych szczyty
ku Słońcu w górę mkną
Tak, chcę szczęśliwy być
więc muszę w Gdańsku żyć

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Pon Cze 21, 2004 7:57 pm   

Grün napisał/a:

Na bursztynowym brzegu Gród,
Las tło zielone daje mu,

już wiem, dlaczego zabrałeś się tylko za tę zwrotkę

Można prosić o tekst, bo link Sabaotha coś (pewnie chwilowo) nie chce się otworzyć?

Odpowiedz do tematu