Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Jazda na gapę
Autor Wiadomość
fritzek 
THE BEST-IA

Wysłany: Sro Sty 18, 2006 2:05 pm   

Corzano napisał/a:

Jetem pewien, że panowie z Renomy udzielą turyście wyczepujących informacji w dowolnym języku, np. j. ciała. :%

:haha: :haha: :haha:

Strach 

Wysłany: Sro Sty 18, 2006 2:15 pm   

Corzano napisał/a:
Strach napisał/a:
Pomyślcie co przeżywa turysta nie znający naszego języka?

Jetem pewien, że panowie z Renomy udzielą turyście wyczepujących informacji w dowolnym języku, np. j. ciała. :%

Właśnie... :%

Ponury 
Eliot Ness

Wysłany: Sro Sty 18, 2006 7:38 pm   

knovak napisał/a:
Zdaniem Jerzego Mikuły jego córka dostała mandat za wadę biletu, którego w momencie kontroli w ogóle nie musiała posiadać, ani tym bardziej okazywać.

Zdaniem Sławomira Pujszo z Renomy pasażerka pokazała do kontroli nieważny bilet, a potem zdobyła skasowany bilet jednorazowy, żeby uniknąć zapłacenia mandatu.

- Żona usiłowała zareklamować ten mandat w biurze Renomy w Gdańsku, ale nie udało jej się uzyskać żadnej kompetentnej informacji na ten temat – denerwuje się Jerzy Makieła. – Pozostaje mi chyba napisanie pozwu. Bo to już nie chodzi o te parę złotych mandatu, tu chodzi o zasadę.

Leczą mnie takie dziecinne tłumaczenia tatusia jakiejś tam dziewczyny. Pan Jurek robi z siebie pośmiewisko i to jeszcze pod własnym nazwiskiem. Oczywiste jest,że córeczka nie miała wpisanego numeru legitymacji w miesięcznym (numer stary jak świat),a potem jakieś głupie ruchy ze zdobywaniem skasowanego biletu i jeszcze skarży się prasie że kontrolerzy udupili jego kochane dziecko. A ostatnie zdanie to już wogóle lipa. "Bo nie chodzi o... to chodzi o zasadę" czyżby nie o zasadę,a o zwyczajne pieniactwo? Broń Ciebie Boże nie popieram bezkrytycznie panów z "Renomy". Wielu z nich to zwyczajni gnoje zachowujący się jak dresiarze z najczarniejszej gdańskiej bramy,ale bez przesady...

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Sro Sty 18, 2006 9:12 pm   

Ponury napisał/a:
Oczywiste jest,że córeczka nie miała wpisanego numeru legitymacji w miesięcznym (numer stary jak świat)

Tyle, że bilet był na inną linię, więc to, czy numer na znaczku był wypisany czy nie, nie ma znaczenia. To tak jakby jej wypisali mandat za brak prawa jazdy.
Jeżeli dziewczyna nie miała biletu, to za to powinni jej wlepić mandat.
No, chyba, że dziewczyna ma dwie (lub więcej) legitymacje biletowe a znaczek tylko między nimi przekłada w zależności od tego, którą linią akurat jedzie. Ale jakoś Renoma nie podnosi tego, że inną legitymację dziewczę okazało kanarowi a inną pokazuje jej tatuś na dowód niewinności - a gdyby tak było, to to powinien być ich argument.

knovak 
Wanoga

Wysłany: Czw Sty 19, 2006 1:06 pm   

Ponury napisał/a:

Leczą mnie takie dziecinne tłumaczenia tatusia jakiejś tam dziewczyny. Pan Jurek robi z siebie pośmiewisko i to jeszcze pod własnym nazwiskiem. Oczywiste jest,że córeczka nie miała wpisanego numeru legitymacji w miesięcznym (numer stary jak świat),a potem jakieś głupie ruchy ze zdobywaniem skasowanego biletu i jeszcze skarży się prasie że kontrolerzy udupili jego kochane dziecko. itd....

Przeczytałeś co drugie zdanie z cytowanego artykułu czy jak?
A gdyby przypadkowo pokazała w tramwaju miesięczny z SKMki i też by ją skasowali - też byś przyklasnął? :II

Kliknij w link do cytowanego artykułu z "trojmiasto.pl" - tam możesz zobaczyć kopię mandatu z wpisanym powodem jego wystawienia. Wcale nie ścignęli dziewczyny za brak biletu tylko za wadliwy miesięczny na inny obszar miasta.

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Czw Sty 19, 2006 1:29 pm   

A ja bym sie wyjątkowo zgodził z Ponurym. Może panienka faktycznie ma dwa bilety semestralne na różne trasy? i dlatego kombinuje z niewpisywaniem numeru na znaczku? To, że ma bilet na trasę Stogi - Śródmiescie, nie wyklucza przecież, że ma też inny.

knovak 
Wanoga

Wysłany: Czw Sty 19, 2006 3:27 pm   

Być może, ale po fakcie liczą się dowody i protokoły a nie "domniemania". Nie chciałbym na podstawie jakichś domniemań otrzymywać mandatów - w ten sposób można karać za wszystko, bo przecież "istnieje domniemanie". W ten sposób pojawiając się na ulicy też można zarobić mandat, bo mgło być domniemanie, że chciałem przejść na czerwonym świetle (choć było zielone), albo mogłem przekroczyć prędkość (choć stałem na parkingu).

Właśnie dzięki takim wątpliwym dowodom i protokołom prokuratury umarzają a sądy masowo odwalają różne sprawy, bo policja czy inne służby niechlujnie sporządzają papiery. Gdy utraciłem autko, sprawa została umorzona mimo iż sprawcy wpadli niemal na gorącym uczynku - tyle że policja "zapomniała" spisać danych świadków. A potem było tylko "domniemanie"...

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Czw Sty 19, 2006 4:19 pm   

knovak napisał/a:
Być może, ale po fakcie liczą się dowody i protokoły a nie "domniemania".

Tutaj sytuacja jest nieco inna.
Kanar wystawił mandat za brak numeru na znaczku nie pisząć na jaką linię była legitymacja, bo jeśli legitymacja była na tę właśnie trasę, to mogło mu (i chyba słusznie) nie przyjść do głowy opisywanie tego w mandacie. A więc można domniemywać, że legitymacja była na tą właśnie trasę, a dziewczę z tatusiem pokazują teraz inną legitkę żeby uniknąć odpowiedzialności.
Nie wiem jak są rozstrzygane tego typu watpliwości w regulaminie ZKM, ale nie muszą być wcale rozstrzygane na korzyść klienta - bo to nie prawo karne i zasada domniemania niewinności tu nie obowiązuje. W razie czego każdy ma przecież prawo odwołać się do sądu
Jedno co mnie dziwi to - jak już wspomniałem - fakt, że renoma nie podnosi w swej argumentacji, że dziewczę robi machlojki z legitymacją, a co za tym idzie, może to być faktycznie wina kanara.

seestrasse 
Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Czw Sty 19, 2006 4:25 pm   

nie sądzicie, że wielkim uproszczeniem byłaby bezpłatna komunikacja miejska...? :hmmm:

:hihi:

fritzek 
THE BEST-IA

Wysłany: Czw Sty 19, 2006 4:42 pm   

seestrasse napisał/a:
nie sądzicie, że wielkim uproszczeniem byłaby bezpłatna komunikacja miejska...? :hmmm:

:hihi:

Tiaaa. Ja chcę też gaz, prąd i wodę za darmo. Gaz najbardziej. :hihi:

knovak 
Wanoga

Wysłany: Czw Sty 19, 2006 7:19 pm   

I w każdym pubie piwo gratis. No, powiedzmy - co druga kolejka... :hihi:

(a jesli miałoby być tak, jak pisze Danziger, to Renoma i tak przerypała sprawę, liczą się papiery - a te świadczą na jej niekorzyść.)

alberht 
MeNiceTeenager

Wysłany: Nie Sty 22, 2006 11:57 pm   

Cytat:
Dlaczego kanary Renomy dostają 100% wartości wypisanych mandatów???

to Renoma dostaje 100% z mandatu - kanarzy dostają po 30%, wiem, bo rozmawiałem z jednym z 'byłych' kanarów - obecnie część z nich przenosi się do Renomy.
z tego co mówił, to na początku renomowani panowie kontrolerzy wypisywali mandaty nawet 'starym' kanarom' :hihi: obecnie zaczynają wspólpracować

Odpowiedz do tematu