Sabaoth, ja nigdy nie pogodziłem się z tym że GG dostał Nobla jako Niemiec. Zawsze uważałem go i nadal uważam za Gdańszanina. Zresztą, czy zostając obywatelem Niemiec przestaje się być Gdańszczaniniem - jego twórczość, treść udzielanych wywiadów świadczą o tym że Gdańsk ma on w sercu.
Co do podanych pozycji literackich - gorące dzięki. Myslę, że któraś przypadnie do gustu mojej córki.
Fritzek faktycznie obecna formuła matury to farsa.
Pozdrawiam
Zresztą, czy zostając obywatelem Niemiec przestaje się być Gdańszczaniniem
Masz rację, czy się jest obywatelem Niemiec, Polski czy Szwecji, jeśli się pochodzi z Gdańska lub kocha się to miasto, jest się Gdańszczaninem. Ja też uważam się na przede wszystkim za Gdańszczanina i jak ktoś sie mnie pyta, skąd pochodzę, zawsze odpowiadam, że z Gdańska (Jag är Danziger)
Jeżeli Blaszany Bębenek ani "Kot i mysz" "nie leżą", to może Wróżby Kumaka? nie za długie, co prawda głupie ale to może być akurat korzystne dla maturzystki a z literatury polskiej lepiej Chwin, niż Huelle... ale to moje subiektywne zdanie.
Wspaniałą książką jest też "Niedokończona gawęda" Marii Kureckiej - wprawdzie to wspomnienia, ale jednocześnie też wysokiej klasy literatura.
Max Halbe - honorowy obywatel Miasta. Nie-obcy. Ale rozumiem, za chodzi o pisarzy piszacych nie w j. polskim. Tworzyl w XX w choc to co dotyczylo Gdanska odnosilo sie do czasow wczesniejszych. I ktos najbardziej gdanski - Fritz Jaenicke-Poguttke (ale raczej nie mozna nazwac Go pisarzem )
Jeszcz mniej obcy ale nie mniej wazni sa Walter Domansky, Paul Enderling albo Wolfgang Federau
Z obcych to np. Maria Konopnicka albo Przybyszewska (ale jej w jej tworczosci brak odnosnikow do Gdanska ). Pozniejsci nie-obcy jak Boleslaw Fac, Goszczurny czy Fleszarowa Muskat pisali w j. polskim
...Goszczurny... Fleszarowa - Muskat... tia... moja Mama zaczytywała się w produkcjach obojga tych autorów
Szukając w Necie informacji na najbardziej frapujący mnie temat (...), znalazłem (nomen-omen) ślad takiej oto dwudziestowiecznej powieści, której akcja dzieje się w Gdańsku:
http://www.amazon.de/exec...8321138-9886126
Niestety, nie miałem dotąd okazji jej przeczytać
Spur der Traeume.jpg
Plik ściągnięto 9021 raz(y) 32,42 KB
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin (II)
============================
Z dwóch kaczorów wybieram Donalda
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum