To wszystko.
Jest wstep piora przewodniczacego Związku Gdanszczan i relacja Willego Michaela Beutel z wizyty w Gdansku w 1955. Moge zeskanowac i przeslac zainteresowanym.
Hej,
czy znasz date, kiedy zrobione bylo to zdjecie? Bo jezeli jest ono w jez. niemieckim, to znaczy, ze te ruiny byly juz przed 2 wojna swiatowa .... czy moze ktos pomoc mi to rozgryzc. Malo wiem o szczegolach, kiedy jakie budynki byly burzone. Myslalam, ze tylko 1945 - między 26 a 30 marca byla zaglada budynkow. ............ ??????
a "dobry wieczór" gdzie? wątek powitalny jest tutaj
a jeśli chodzi o zdjęcie Wyspy Spichrzów - z pewnością przed marcem '45 nie była ona w ruinie zdanie "Noch heute sind es Ruinen" znaczy, że "Wyspa jeszcze dziś jest w ruinie". dziś, czyli w roku wydania książki (1956). inna sprawa, że również w 2006...
Teraz dopiero doczytalam. Dzieki za szybka odpowiedz. Mzslalam, ze to jest pocztowka i to mnie zmieszalo.
Wlasnie sie zarejestrowalam i pisze cos na wstep, moze to pokaze, dlaczego tak dziko zapytalam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum