Może źle szukam, ale chyba nie pojawiała się dotąd nazwa Brauerei Wanninger - według planu z 1914 r. znajdowałby się przy Bärenweg (Mickiewicza) niedaleko kościoła, po południowej stronie ulicy.
Browar na dzisiejszej Mickiewicza, niesamowite. Czy to było to samo miejsce, gdzie jeszcze niedawno znajdowała się wytwórnia oranżady "Rosa" (która adres miała zdaje się przy u. Kubacza)
Stałem się szczęśliwym posiadaczem takiego pięknego zdjęcia-pocztówki, pamiątki z pierwszego warzenia w 1918 r. Może komuś uda się odczytać nazwę browaru ze skrzynki w rogu zdjęcia (załączam powiększenie). Mi wyglada to na Brauerei v Puttkamer
No i pozostaje jeszcze rozszyfrowanie podpisu zdjęcia, Erstes Frier - Conzert elbai 1918 K.K. Niestety, tego, co następuje po Conzert nie jestem do końca pewien (że o znaczeniu nie wspomnę).
Zdjęcie: - "Pierwsze ważenie piwa" jest żartem i fantasmagorią sprzedawcy z aukcji internetowej, który miał fantazję tak właśnie opisać wystawiony na Allegro przedmiot .
Nie ma żadnego ważenia piwa, poza tym, które sami naważyliście łatwowiernie nabierając sie na sugestywny, ale pozbawiony sensu opis aukcji. Przypatrzcie się zdjęciu: chodzi o KONCERT czterech panów (Vier -gwarowo Frier) Concerto.... Cygan (Z. Zapasiewicz) z kultowego "Ostatnie takie trio" powiedział by pewnie: "Trio, to jest trio, czyli tercet" i dodał jeszcze: "Ucz się młodziak, ucz". Na karcie wyraznie widać perkusję zrobioną z taczki obwieszonej wiadrami z podłożonym kamieniem o który wali muzyk nr. 1. Następny łomocze czymś po tych wiadrach, trzeci kręci korbą udając patefon a czwarty wygrywa coś wielką pałą w kotle. W sumie zespoł typu trąbka, pompka i lewarek. Podpis pod tym zdjęciem rozwiewa zresztą wszelkie złudzenia. Co do słowa "Concertol(bai)" to sądzę, iż jest to zbitka dwóch "wyszłych" już z obiegu słów niemieckich: Bai (zatoka morska) i Baias (potocznie: pajac, żartowniś). Mielibyśmy zatem nowy, poprawny tytuł: Pierwszy koncert błazeńskiego kwartetu znad Zatoki Gdańskiej. Wątek pasuje najbardziej do "Bystrzaków z Allegro"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum