oczywiście żaden rowerzysta nigdy nie wjeżdża na chodnik z prędkością światła i nie robi sobie slalomu między pieszymi
nie dzielmy ludzi na pieszych i rowerzystów, tylko na mądrych i głupich
Końcówka Hallera to trakt pieszo-rowerowy. Piesi mają pierwszeństwo.
Sam koniec, przy parkingach to tylko rowerówka. Wcześniej (Balladyna) tak jak mówisz i jest to niezła głupota. Tak to można wszystkie chodniki pozamienać w ciągi rowerowo-piesze.
Pytanie do rowerzystów - czy używacie ścieżki rowerowej wzdłuż Jaśkowej?
Ostatnio ciągle natykam się na rowerzystów uparcie jadących z góry (na wysokości Sobótki) po stronie bez ścieżki. A na ścieżce rowerowej ani jednego....
Nie widzą jej, czy co?
_________________ Czyż nie rozumie pan, że wszystko, co piękne w architekturze, osiągnięto już dawno temu? Zostało to autorytatywnie stwierdzone. (Ayn Rand "Źródło")
Ja tam wprawdzie w ogóle nie jeżdżę, ale kiedy chodzę, to zwykle stwierdzam, że ta ścieżka rowerowa pełni głównie funkcję parkingu i stąd nie bardzo nadaje się do jazdy.
Chyba nie aż tak bardzo, skoro rozkład wygląda tak, że najpierw jest zatoczka dla samochodów, potem trawnik, potem scieżka i chodnik. Jeżeli samochód się wepchnie, do scieżki raczej nie dociera... tylko parkuje na trawniku.
_________________ Czyż nie rozumie pan, że wszystko, co piękne w architekturze, osiągnięto już dawno temu? Zostało to autorytatywnie stwierdzone. (Ayn Rand "Źródło")
Ostatnio ciągle natykam się na rowerzystów uparcie jadących z góry (na wysokości Sobótki) po stronie bez ścieżki. A na ścieżce rowerowej ani jednego....
Nie widzą jej, czy co?
Chyba nie chce się im zmieniać strony na 100 metrów.
Trudno tłumaczyć się za niewłaściwe zachowanie ludzi tylko dlatego, że używają takiego samego pojazdu, co my.
To nie było złośliwe - zastanawiam się, czy może ta ścieżka jest po prostu źle oznakowana tam gdzie zmienia położenie wobec jezdni (bo o ile dobrze kojarzę , to wyżej na Jaśkowej jest po innej stronie)? Jak dla mnie czerwony pas nawierzchni z narysowanymi rowerkami jest dość oczywisty... na szczęscie zdarzają się tacy, którzy go widzą (patrz zdjęcie)
Łukasz napisał/a:
Nie pamiętam dokładnie, jak tam wygląda, ale wydaje mi się, że bliżej Matejki jest już inaczej.
Zgadza się, bliżej Matejki znika trawnik tam gdzie jest zatoczka. Ale i tak jest o wiele więcej miejsca niż po drugiej stronie:
jaskZdjęcie003.jpg Chlubny wyjątek :)
Plik ściągnięto 7380 raz(y) 53,33 KB
jaskZdjęcie002.jpg W tym miejscu zdarzają się przechodniom wyjątkowo przykre bliskie spotkania z rowerzystami
Plik ściągnięto 7380 raz(y) 69,83 KB
Dziś na odcinku Pniewskiego-Batorego znowu 3 bliskie spotkania. Trzeci jechał najwolniej, więc mu zwróciłam uwagę, że po drugiej stronie jest ścieżka.
Ja chyba muszę złożyć donos do straży miejskiej albo policji - niezłe by mieli żniwo mandatowe za łamanie przepisów prawa o ruchu drogowym ...
Powiedz im, żeby przy okazji sczapili ludzi chodzących po ścieżce rowerowej po drugiej stronie ulicy (żniwo mandatowe na rogu Matejki będzie gigantyczne) oraz parkujące tam auta.
Szczerze mówiąc, dużo bardziej niż piesi na ścieżkach rowerowych i rowerzyści na ciągach dla ludzi denerwują mnie wszędobylskie samochody, zapakowane jak święte krowy wzdłuż każdej ulicy. Trzeba wprowadzić podatek od powierzchni zajmowanej przez parkujący samochód i od razu ludzie przesiądą się do komunikacji publicznej.
Jeżeli uprzednio zostanie zwiększona przepustowość tejże komunikacji oraz jej zasięg, rzecz jasna.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum