Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Teatr Shakespearowski w Gdańsku
Autor Wiadomość
Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Wto Lut 15, 2005 10:15 pm   

Cytat:
wspomnę tu tylko o Luwrze

z tego co wiem, to o tę w Luwrze akurat była wielka awantura

rispetto 

Wysłany: Wto Lut 15, 2005 10:26 pm   

Mikołaj napisał/a:
Cytat:
wspomnę tu tylko o Luwrze

z tego co wiem, to o tę w Luwrze akurat była wielka awantura

Nie mnie oceniać, kto miał tam rację. W Paryżu pewnie też są Rzygacze :hihi: A raczej Le Rzygacze (z akcentem na ostatnią sylabę).

Odyseusz 
Odyseósz

Wysłany: Sro Lut 16, 2005 1:05 am   

rispetto napisał/a:
Mikołaj napisał/a:
Piramida, zikkurat, po prostu gdańska tradycja. Idealnie wpisuje się w styl starowki. :hihi:

Cieszcie się, że nikt jeszcze nie wpadł na postawienie plastikowej palmy na Hucisku :hihi: Psssst! W razie czego, to nie ja rzuciłem propozycję.
A tak na poważnie, to piramidy, jako elementy architektoniczne występują w wielu miastach, że wspomnę tu tylko o Luwrze w Paryżu i o pewnym placu w Rzymie, którego nazwa akurat wyleciała mi z głowy i nie budzą specjalnych kontrowersji.

Jak to nie wpadł na pomysł postawienie palmy. Jeszcze jakiś czas temu władze miasta nosiły się z zamiarem odkupienia warszawskiej palmy aby postawić ją u nas. O mało do tego przedsięwzięcia nie doszło. Mi by to nie przeszkadzało, taka palmę to tylko tymczasowa dekoracja i w rzeczywistości jak ją widziałem wyglądała całkiem fajnie. Zawsze to jakieś zaskoczenie ujrzeć coś takiego w mieście.

Co do nowych piramid to największa jest chyba w Las Vegas zaś w jej środku stoi właśnie coś na kształt naszego nowego teatru. :OO

btw: Słyszeliście, że konkurs ma być powtórzony. W sensie nie będzie nowych prac tylko jeszcze rozmają wyłonić zwycięzcę gdyż obie zwycięskie prace jak się im przyjrzano po fakcie nie spełniają założeń konkursowych. Swoją drogą ciekawe które z tych prac spełniają?

Marek Z 

Wysłany: Sro Lut 16, 2005 1:21 am   

Cytat:
Gdzie ty tam widzisz szkło? Nie wiedzę w tym obiekcie ani jednego okna, ale za to masywem ciężkich murów przypomina mi świątynie egipskie,

A gdzie ja napisałem, że widzę tam szkło ? Kształt, kształtem, ale modnym ostatnio materiałem budowlanym jest własnie szkło. I co z tego, że obiekt przypomina Tobie czy innym świątynie egipskie (świetnie pasujące w Gdańsku :hihi: ) jak będą one wykonane z tego budulca. (mam jednak nadzieję, że tak nie będzie.)
Ostatnio zmieniony przez Marek Z Pią Lut 18, 2005 1:05 am, w całości zmieniany 1 raz  

Odyseusz 
Odyseósz

Wysłany: Sro Lut 16, 2005 1:36 am   

Co będzie to będzie. Ten teatr był trochę głupawym pomysłem od samego początku zaś organizatorzy chcieli zyskać rozgłos organizując konkurs architektoniczny jednocześnie mając nadzieję, że uda im się wybrać z tego coś, co będzie go przypominało. Mogli przecież sami zlecić projekt i podyktować go dowolnemu architektowi, który przyjąłby to z pocałowaniem ręki, ale wtedy straciliby na reklamie, czyli potencjalnych sponsorów. Tak więc nie dziwię się że wyróżnili najdziwniejszy z projektów. Musieli być po prostu w ciężkim szoku po obejrzeniu wszystkich prac. Wynik konkursu był już tylko rzutem kością. Moim zdaniem zło drzemie w ich komercyjnych zapędach. :OO

Grün 
Oberpomuchel

Wysłany: Sro Lut 16, 2005 10:08 am   

A słyszałeś o ustawie o zamówieniach publicznych?

Corzano 
bi-cyklista
z Północy

Wysłany: Sro Lut 16, 2005 10:43 am   

prof. Jerzy Limon, szef Fundacji Theatrum Gedanense napisał/a:
- Nie widziałem uzasadnienia decyzji urzędu, zastanowimy się jeszcze, co zrobić. Mamy dwa wyjścia: odwołać się do sądu od tego postanowienia, a w najgorszym wypadku ogłosić nowy konkurs.

A warunki określi się tak, by wygrał wiadomy projekt.

Grün 
Oberpomuchel

Wysłany: Sro Lut 16, 2005 11:32 am   

I tak angielski teatr elżbietański wpisuje się w polską tradycję "sąd sądem, a sprawiedliwość musi być po naszej stronie" :II

Odyseusz 
Odyseósz

Wysłany: Sro Lut 16, 2005 6:44 pm   

Grün napisał/a:
A słyszałeś o ustawie o zamówieniach publicznych?

Ale zamuwienia publiczne tyczą się tylko państwowych podmiotów, a fundacja tego teatru jest prywtną organizacją. Nie ma chyba obowiązku organizowania konkursów i przetargów.

Marcin 

Wysłany: Sro Lut 16, 2005 6:50 pm   

Cytat:
Nie ma chyba obowiązku organizowania konkursów i przetargów.

Chyba tak... :% To zależy jedynie od kwoty (> 6 000 euro jeśli mnie pamięć nie myli).
--------------------------------------------------------------------------

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Sro Lut 16, 2005 7:32 pm   

OGŁOSZENIE KONKURSU
Cytat:
Formalno – prawną podstawą Konkursu jest Ustawa z dnia 29 stycznia 2004 r. „Prawo zamówień publicznych” (D.U. z 2004 r Nr 19, poz. 177)

Grün 
Oberpomuchel

Wysłany: Sro Lut 16, 2005 8:58 pm   

I właśnie dlatego bardzo dobrze, że jest nad tym jakakolwiek kontrola.

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Sro Lut 16, 2005 9:33 pm   

A pomyśl, ile "nowoczesnych" projektów nie zostało w Gdańsku zrealizowanych przez tą wstrętną kontrolę :hihi:

Grün 
Oberpomuchel

Wysłany: Sro Lut 16, 2005 10:09 pm   

Niech rzyje kontrol! :^^

Hanemann 
Gołąbek Pokoju

Wysłany: Czw Lut 17, 2005 2:03 pm   

Dlaczego ja mam wrażenie że nasi architekci zatrzymali się w latach 70-tych ? (nawet ci młodzi) Może to wina tego że wykładowcy reprezentują pokolenie budowniczych np. (pożal się Boże) Navimoru. :hmmm:

Odpowiedz do tematu